Лукашенко обвинява САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в подстрекаване на масовите протести срещу управлението му, след като по-рано днес сходно твърдение изказа и шефът на руското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

В пространна реч, произнесена днес пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко отправи нападки срещу ръководените според него от САЩ планове за дестабилизиране на страната. Той заяви, че американските съюзници в Европа участват в тези опити, подготвяни от години.

Лукашенко каза, че е поискал от Путин нови оръжия за Беларус

Демонстранти в Беларус изпълниха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки срещу преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите смятат, че изборите са били фалшифицирани и настояват на 26-годишното авторитарно управление на Лукашенко да се сложи край.

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли, цитира БТА.

Майк Помпейо размаха пръст на Беларус

"Произведохме избори и получихме резултати, и точка", каза Лукашенко пред представители на беларуския политически елит и добави: "Сега е време да спрем да буним обществото".

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес, че САЩ финансират и насърчават протестите в Беларус, като играят ключова роля в организирането им. Той каза, че американски НПО са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да представя доказателства.

В днешната си реч пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко обвини Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че помагат за разпалването на протестите. Всички тези страни са отхвърляли подобни обвинения от страна на беларуския президент в миналото, отбелязва АП.

"Беларуският сценарий от 2020 г. година е комбинация от най-ефективните технологии за дестабилизация от типа на "цветните революции", които са били изпробвани в различни страни. Очевидно се залага на мащаба и продължителността на протестите, на изразходване на нашите сили и изтощаване на ресурсите. Знаем кой ръководи и кой какво иска да постигне в Беларус и затова не се отпускаме и сме готови да отговорим на всяко предизвикателство", заключи Лукашенко.

Германският външен министър Хайко Маас, чиято страна в момента председателства ЕС, отбеляза, че заедно с колегите си от останалите страни членки ще имат среща в понеделник, на която ще бъде решено какви санкции могат да бъдат наложени спрямо Беларус, цитира БТА.

Коментари

 1. 2020.09.17 | 19:15
  Ако изборите в дадена страна не ни устройват...значи са нагласени. Ако наш'те печелят...значи всичко е демократично и приемливо!! Да е,а ваш'та ма/а...не се наядохте!!!!
 2. 2020.09.17 | 07:30
  А спечелването на изборите с намесата на Русия?
 3. 2020.09.17 | 05:09
  Обичайна практика от векове.
 4. 2020.09.16 | 21:52
  червена мутра
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет