Критични гласове бяха изключени от президентския съвет за човешки права в Русия

Няколко личности, които са критикували руските власти, бяха изключени днес от президента Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През от консултативния съвет за човешките права към Кремъл, предадоха АФП и ДПА.

Изключени са общо петима души, сред които и председателят на съвета Михаил Федотов. Официалният мотив за освобождаването от длъжност на Федотов е заради навършени 70 години. Той ръководи съвета в продължение на девет години. Федотов често е критикуваше руското правителство. Сега е заменен на поста от 59-годишния бивш водещ от държавната телевизия Валерий Фадеев, посочва ДПА. От съвета са освободени и политическият анализатор Екатерина Шулман, която открито подкрепя противника на Кремъл Алексей Навални, както и Павел Чиков, който ръководи неправителствена организация, специализирана в оказване на юридическа помощ за политически затворници, допълва БТА, цитирайки АФП.

Сред петимата освободени са и Иван Шаблински, който е либерал и университетски преподавател, критикувал репресиите на протестите в Москва през лятото, и Евгений Бобров, ръководител на неправителствена организация, която оказва юридическа помощ на гражданите при съдебни спорове за недвижими имоти, противопоставяли ги на властите. На местата на тези четирима освободени членове на съвета са назначени бивши или настоящи служители на обществените медии. Сред тях е Кирил Вишински, руско-украинският журналист, пристигнал в Русия миналия месец в рамките на договорка за размяна на затворници между Русия и Украйна.

Съветът все още наброява няколко членове, споделящи възгледите на опозицията. Сред тях е режисьорът Александър Сокуров, екологът Сергей Ципленков, ръководител на руското подразделение на Грийнпийс, както и Игор Каляпин, който е активист срещу мъченията. Путин има срещи с членовете на съвета от време на време, но влиянието на този орган остава ограничено, въпреки че понякога членовете му публикуват критични към властите комюникета.

По повод аргумента, че председателят на съвета е бил освободен заради достигане на пределнодопустимата възраст от 70 години, ДПА припомня, че самият Путин този месец навърши 67 години и че четвъртият му президентски мандат изтича след пет години.

Коментари

  1. 2019.10.22 | 11:16

    Демокрацията в Русия е под пълна пара. Нема лабаво, както казваше Тошо.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет