Путин: Въоръжените сили на редица страни от Африка се нуждаят от помощ в борбата с тероризма

Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия-Африка в Сочи на 23-24 октомври.

Той специално подчерта, че инициатори на нови споразумения в тази сфера често са потенциални купувачи на руска военна техника, които "трябва да защитават суверенитета и независимостта на своите държави, включително и от екстремистки и терористични групировки".

"Въоръжените сили и органите на правовия ред в редица африкански страни не са способни самостоятелно да противодействат на бандитските формирования и се нуждаят от съществена помощ - посочи Путин. - Ние ще продължим курса си към разширяване на контактите между спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и африканските страни в областта на борбата с тероризма, организираната престъпност, разпространението на наркотици, прането на пари, нелегалната миграция и пиратството."

Според руския държавен глава това е "допълнителен стимул към взаимодействие с Русия, която има богат опит в борбата с тероризма, включително и в Сирия". Той посочи, че в момента действат споразумения за ВТС с над 30 африкански страни, на които Москва доставя "широка номенклатура от въоръжения и техника". Путин уточни, че част от техниката се предоставя на безвъзмездна основа, добавяйки, че това е обичайна практика, следвана от всички водещи страни в света. Той отбеляза също, че Русия дава принос за подготовката на военни кадри на африканските страни, участва в обучението на африкански мироопазващи сили.

Путин каза още, че положението в много райони на Африка остава нестабилно: не са уредени редица междунационални и етнически конфликти, редуват се остри политически и социално-икономически кризи. "Висока активност в Северна Африка, в Сахарско-Сахелската зона, в района на езерото Чад, в Африканския рог, проявяват редица терористични организации, включително Ислямска държава, Ал Каjда, Боко Харам, Аш Шабаб", отбеляза руският лидер.

"Неслучайно лозунгът на (предстоящата) среща на върха е - "За мир, сигурност и развитие". Без решаването на тези проблеми не може да има последователно движение напред", подчерта Путин пред ТАСС.

Коментари

  1. 2019.10.21 | 18:35

    Сега и в Африка ще ги разбъркат и ще създадът конфликти и войни

  2. 2019.10.21 | 16:17

    КОЙТО , СИ ГО ПЪХА ОТЗАД, ЗА МАЛКО ПАРИ.

  3. 2019.10.21 | 15:36

    Цървули!!!Превеждам за неграмотните-Рускенефа е Фалирала Авторитарна Дупка с икономика като на Африканска Държава и единственият начин да позакърпи бюджета е,като продава оръжие на маймуняците!!!Ура и Слава!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет