Подпалиха къщата на бившата шефка на украинската централна банка

  • 17 септември 2019 16:06

  • 791
  • 1
Подпалиха къщата на бившата шефка на украинската централна банка
© Булфото (архив)

Жилището на бившия управител на украинската централна банка Валерия Гонтарева беше подпалено и изгоря напълно, предаде Асошиейтед прес. Полицията заяви, че води разследване по подозрение за палеж на къщата на Гонтарева край Киев.

Гонтарева e казвала, че е получавала заплахи от украинския олигарх Игор Коломойски, загубил своята "Приват банк" при национализация, извършена под нейно ръководство през 2016 г.

В момента Гонтарева е старши сътрудник в Института за глобални въпроси в Лондон. В края на август тя беше блъсната от кола, а в началото на този месец автомобил, регистриран на името на снаха ѝ, беше подпален в Киев.

Коломойски, обещал по-рано да изпрати самолет до Лондон, за да докара Гонтарева в родината, отрича да е замесен в тези случаи. Той настоя, че коментарите, които е направил в интервю - да ѝ "помогне" да се върне в Украйна, не са били заплаха.

Говорителка на украинския президент Володимир Зеленски заяви в Туитър, че той "очаква съответните служби да разследват тази провокация възможно най-бързо".

Преди да бъде избран за президент през април тази година, бившият комик Зеленски е бил в бизнес отношения с медийния холдинг на Коломойски.

След подпалването на къщата на Гонтарева украинската централна банка каза, че реформаторите в страната са умишлено сплашвани, за да се парализират действията им, посочва Ройтерс.

"Това вече не е поредица от инциденти, а ТЕРОР. Целта му е да сплаши реформаторите, минали и настоящи, за да парализира нашите дейности, да ни накара да мълчим. Ние няма да мълчим", се казва в писмено изявление на централната банка.

Последвайте канала на

БТА
791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
който

2019.09.17 | 16:13

1

който каквито пари открадне от украйна и русия заминава в лондон да си ги крие и харчи. а глупаците бедняци да се трепят там за чужди интереси.
слава украйна!!!

Добави коментар

Водещи новини