Пребиха проестиращи в родния град на Станишев

  • 03 декември 2013 20:36

  • 1559
  • 1
Пребиха проестиращи в родния град на Станишев
©

Милиционери и "възмутени граждани" пребили група протестиращи в украинския град Херсон - родното място на българския експремиер Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Това съобщиха за "24 часа" местни журналисти от сайта "Херсон типичний".

Следобед на 1 декември по улиците на Херсон излезли близо 500 души, предимно младежи. Сред тях имало и ученици. Те заявили, че ще се разотидат на мръкване. Внезапно без видима причина пристигнали милиционери. Те започнали да бият демонстрантите с палки и да ритат падналите с ботушите си. Ударите били предимно по главите на протестиращите. На помощ на милиционерите се притекли и група "възмутени граждани".

"Искаш в Европа? На ти Европа!" и "Доубий хохлите!", крещели побойниците. "Хохли" е нарицателното име за украинците. Руснаците обаче го използват като обиден епитет.

От херсонския в. "Новий ден" обаче твърдят, че не са видели побой. "Чухме крясъци, но не забелязахме някой да се бие", казаха оттам за "24 часа".

Макар повечето жители на Херсон да са украинци, сред тях преобладават проруските настроения. Мнозинството от местните хора в града е против членството на страната в ЕС. Градът се намира в Югоизточна Украйна, близо до вливането на река Днепър в Черно море.

В Херсон и Херсонска област управляваща е проруската Партия на регионите на президента Виктор Янукович. Втори са комунистите, които открито агитират срещу споразумение за асоцииране с ЕС. Те смятат, че ако влезе в Евросъюза, Украйна ще се превърне в негов суровинен придатък, разказаха от в. "Новий ден".

Именно комунистите организирали първия митинг в Херсон в събота. На него били издигани лозунги срещу ЕС. В неделя компартията била последвана от "регионалите" на Янукович. Двете главни партии в региона смятат да провеждат антиевропейски шествия всеки уикенд.

Въпреки това доверието към управляващите през последните месеци е доста спаднало.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2013.12.10 | 22:20

1
Холивудско-еврейско-сороският сюжет на случката е прекалено сложен за нашите сУравИ български мозъци.Може ли малко по-опростено и без толкова лъжи.Може би е по-добре да кажете кой плаща протестите.И така и така стана дума за СерГЕЯ-Защо не си го вземат хазарските неправителствени организации?Да си го ползват в Херсон/както искат/.

Добави коментар

Водещи новини