500 000 души на протест в центъра на Киев, опозицията очаква извънредно положение (обновена+галерия)

  • 01 декември 2013 14:20

  • 17964
  • 49
500 000 души на протест в центъра на Киев, опозицията очаква извънредно положение (обновена+галерия)
©

В понеделник между 15 и 20 депутати ще напуснат парламентарната група на управляващата в Украйна „Партия на регионите”. Сред тях са мажоритарните народни избраници от Ровенска, Виницка, Хмелницка и Одеска област, предаде електронното издание "Власти".

Източници в парламентарната група посочват, че разбунтувалите се депутати в понеделник ще подадат съответните молби до председателя на парламента Владимир Рибак. По-рано групата бе напусната от Ина Богословска и Давид Жвани.

Хиляди хора протестираха за пореден ден поред в центъра на Киев и други градове в страната в знак на протест срещу отказа на украинското правителство да подпише споразумението за асоцииране с ЕС с перспективата да подобри отношенията си с Русия.

По-рано днес на площад „Независимост” в центъра на украинската столица пристигнаха заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Протасевич, полският президент Бронислав Коморовски, бившият ръководител на ЕП Йежи БузекЙежи Бузек Йежи Бузек - полски политик, председател на Европейския парламент. Роден на 3 юли 1940 г. на и бившият полски премиер и лидер на партията „Закон и справедливост” Ярослав Качински. Това съобщи пресслужбата на украинската партия „Банкившчина”.

Поддръжниците на евроинтеграцията в Украйна днес отново се събраха на площад „Независимост”. По последни данни митингуващите са влезли в сградата на Киевската градска държавна администрация, като на първия й етаж са счупени няколко прозореца.

Украинският министър на вътрешните работи Виталий Захарченко се извини пред жителите на столицата за прекомерното използване на сила на площад „Незавосимост” в събота през нощта, предаде BBC.

„Бих искал лично от свое име и от членовете на колегията да принеса извинения за прекомерното използване на сила срещу участниците в акцията на площад „Независимост”. Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на МВР”, отбеляза министърът по време на колегия в министерството. Захарченко също така даде поръчение на своите подчинени до понеделник вечер да му предоставят информация за разследването на събитията от площада.

Междувременно стана ясно, че в центъра на Киев няма мобилни комуникации. Вероятно са включени „заглушители" на мобилните връзки, пише електронното издание „Обозревател".

„Няма никакви технически проблеми в работата на мобилната мрежа, не ни е известно поради каква причина изчезва връзката в центъра на града", съобщи пресслужбата на мобилния оператор МТС. Почти същото отговарят и от компанията „Киевстар".

Около 500 000 души се стекоха в центъра на Киев на демонстрация в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на информация на опозиционни партии.

Демонстрантите щурмуваха сградата на президентската администрация в Киев с помощта на булдозер. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ.

Бойци от спецподразделението за борба с безредиците „Беркут” се разположиха в двора на украинския министерски съвет в столицата Киев. Стотици бойци в пълно снаряжение, с шлемове, бронирани жилетки, и гумени палки се разположиха във вътрешния двор на Дома на правителството, предаде УНИАН.

В Мариинския парк са паркирани още десетки автобуси със служители в полицията. В момента ситуацията около сградата на правителството е спокойна.

Украинските спецчасти „Беркут” са успели да избутат протестиращите от района на сградата на президентската администрация в столицата Киев.

Кореспондент на украинския „Обозреватель” съобщава, че органите на реда повалят протестиращи на земята и ги бият.

Участници в протестните акции периодично минават в настъпление, а в отговор "Беркут" използват щитовете си. На мястото се чуват звукови гранати, има и дим. Междувременно, украинските власти заявиха, че контролират ситуацията в столицата.

Опозицията възнамерява да установи палатков лагер на Площада на Независимостта в центъра на украинската столица Киев, заяви лидерът на опозиционната партия „Свобода” Олег Тягнибок, цитиран от РИА Новости. В същото време, лидерът на опозиционната „УДАР” Виталий Кличко призова протестиращите да не се поддават на провокации и да не нарушават закона.

По време на сблъсъците в украинската столица Киев са били ранени 15 служители на реда, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от министерството на вътрешните работи на страната. Осем от пострадалите полицаи са били откарани в болница.
Междувременно, РИА Новости съобщи, че при вълненията пред президентската администрация в Киев са били ранени най-малко трима поддръжници на евроинтеграцията.

AFP съобщи, че при безредиците са пострадали 100 полицейски служители.

Лидерът на опозиционната партия „Свобода” Олег Тягнибок съобщи, че разполага с информация, че украинските власти се готвят да използват водни оръдия срещу мирните протестиращи в Киев, предаде „Украинская правда”.

По думите на Тягнибок, властите нарочно са организирали провокации с помощта на платени провокатори, които се представят за поддръжници на „Свобода”, за да принудят органите на реда да „разпръснат демонстрациите със сила”.

От своя страна, лидерът на „Баткивщина” Арсений Яценюк обвини за провокациите лично президента Виктор Янукович.

"Знаем, че искате да въведете извънредно положение, но ние ви призоваваме да изтеглите своите провокатори от улица „Банкова””, подчерта Яценюк.

Участници в украинските проевропейски демонстрации са поели контрола над сградата на кметството в Киев, съобщи говорителят на полицията пред AFP.  Активистите заявиха, че са установили на мястото временна щаб-квартира на обединената опозиция.

„В момента полицейските власти преговарят с демонстрантите, които завзеха контрола над кметството. На тях им е казано, че това, което правят, е незаконно. Те са били помолени да напуснат сградата”, поясниха от полицията.

По данни на ИТАР-ТАСС, опозиционерите са членове на националистическата партия „Свобода”. Те обещават, че ще спазват реда, законите и Конституцията в пределите на сградата.

В болницата в Харков, където се лекува бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, са концентрирани допълнителни сили на милицията, предава Интерфакс-Украйна. Привърженици на бившия премиер са заели подстъпите около сградата и са изразили безпокойство, че има заповед Тимошенко отново да бъде върната в затвора.

53 участници в проевропейските протести в Киев са потърсили медицинска помощ след безредиците, които избухнаха днес в центъра на столицата, предаде УНИАН. От тях са били хоспитализирани 14 души.

Междувременно, украинската информационна агенция съобщи, че пред магазините на площад „Независимост” има огромни опашки от хора, а парите в банкоматите са на привършване.

По-рано лидерът на украинската партия „Свобода” Олег Тягнибок съобщи, че по време на протестните вълнения депутатът от фракцията Алексей Кайда е бил уцелен с тухла по главата.

Галерия можете да видите тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17964 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар

2015.05.08 | 08:54

49
Време е Путин да се намеси адекватно и да им спре кранчето. Тогава ще видят Европейски съюз. Съвсем ще умрат от глад.

2015.05.08 | 08:53

48
Тук има някакъв откровено неразбиращ от отношенията м/у Полша и Украйна. Те, много отдавна, са били една държава, смесили са се демек. И двата народа са търпяли Сталинския терор( в Украйна "Голодомор" от 1931-33г., за поляците Катин и след 1945 до 1953г.). Имат общи чествания и годишнини. Както е казал дядо ти Паисий "Чети, за да знаеш", а не само да плюеш празни приказки. А партия "Баткивщина" в превод означава партия "Родина" или "Отечество".

2013.12.03 | 21:11

30
Още една афрогейска мърша, която мечтае на глас Украйна и Полша да са едно пот ботуша на СССР2. Няма да стане, обаче.
Р.Райнов

2015.05.08 | 08:51

47
500 000 души - друг път!30-40 000 - не повече...

2015.05.08 | 08:51

46
Глупендери зомбирани!Нямат представа,какво" щастие" и хубав живот ги очаква.Поне гледайте Тубата бе"батъя" днешния ден,поне дава тази възможност.Там има едно филмче,за погранични селища м/у Украйна и Беларус.Та при диктатора Лукашенко вижте и пътища и села и пазари,цени и качество на продукция,и вижте разрухата на демо Украйна.Точно като нас.
AJ4A

2015.05.08 | 08:51

45
Другарю БОЛШЕВИК, щастието за нормалните НЕ се изчерпва само със селските пътища, селата и качеството на селскостопанската продукция!!!!! Щастието за нормалните хора се състои основно в ЗАКОННОСТТА, СВОБОДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА, които не съществуват в управляваните от Кремълски подлоги държави!!!! Като толкова ти харесва, отиди в Беларус, но не се опитвай да спреш нормалните българи и украинци в борбата им за справедливост и свобода, че ще бъдеш жестоко ПОМЕТЕН!!!!

2013.12.03 | 21:11

29
Чекай малко пич. ЕС за Украйна няма да е това, което е за БГ. Там за друга икономика и други мащаби става дума...става дума всъщност именно за ДУМА - която за разлика от нас, ако влязат в ЕС украинците по всяка вероятност ще имат, при това доста тежка.
Бай онзи

2013.12.03 | 13:44

28
Вече почнаха насила да вкарват държавите в Евросъюза,не отива на добре работата...

2015.02.22 | 21:04

44
феноменално тъпо умозаключение.
КОМУНИСТЪТ

2013.12.03 | 21:11

35
за какво протестирате бе украинци???че имате свестен премиер който осъзнава че Русия е 100 ПЪТИ по-добре от европейския съюз ли?
onq s konq

2013.12.03 | 21:12

43
Лесно ги поучаваш от ЕС,но не отиваш да живееш там шегаджия такъв:)
гошо

2013.12.03 | 21:12

42
Еврейският съюз не признава никаква държави,но единственото лекарство против евреите е незаконно и нехуманно.Това което се случва в Украйна не е замислено в украинските глави.

2013.12.03 | 21:12

41
Полските мърши са алчни за чужда земя.

2013.12.03 | 21:12

40
Нагли полски окупатори
J

2013.12.03 | 21:12

39
Ето това са протести...ако и тука са такива, за 24 часа , ще се свали правителството

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини