Птичият грип се разпространява в седма австралийска птицеферма

  • 17 юни 2024 15:03

  • 330
  • 0
Птичият грип се разпространява в седма австралийска птицеферма
© Getty Images

Високопатогенната инфлуенца по птиците е регистрирана в седма птицеферма близо до Мелбърн, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителството на австралийския щат Виктория.

В шест от имотите е установен грипен щам H7N3, а в седмия - щам H7N9, се казва в съобщението. При нито един от случаите не става дума за щама H5N1 на птичия грип, който е заразил милиарди диви и селскостопански животни в световен мащаб и поражда опасения за предаване на хора.

"Съществуват зони с ограничен достъп и контрол около всички заразени помещения", се посочва в изявление на отдела по земеделие на щата Виктория.

Заразените имоти са шест ферми за яйца и ферма за патици. Около 1 милион пилета, или приблизително 5 процента от австралийските яйцеснасящи домашни птици, са били или ще бъдат убити в засегнатите ферми, за да се овладее вирусът, коментира правителството миналата седмица.

Птичи грип удари австралийска ферма за патици

На пазара все още няма недостиг на яйца, въпреки че някои търговци на дребно са въвели ограничения върху покупките.

Преди последните случаи, първият от които беше докладван миналия месец, в Австралия е имало девет огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, отбелязва правителството. Всички са били овладяни.

Властите допълват, че патешките и кокошите яйца и месо остават безопасни за консумация, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини