Птичи грип удари австралийска ферма за патици

  • 14 юни 2024 14:55

  • 211
  • 1
Птичи грип удари австралийска ферма за патици
© Pixabay

Високопатогенна инфлуенца по птиците е открита във ферма за патици до Мелбърн близо до пет птицеферми, където вирусът вече се е разпространил, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителството на австралийския щат Виктория.

Фермата за патици е била в карантинна зона, създадена около други засегнати съоръжения и правителството заяви, че инфекцията не е изненада.

Властите се опитват да овладеят огнища на два вида птичи грип близо до Мелбърн, щам H7N3 в четири птицеферми и фермата за патици и тип H7N9 в птицеферма на около 130 км на югозапад.

Нито един от двата щама не е типът H5N1, който е заразил милиарди диви и домашни животни в световен мащаб, разстройвайки веригите за доставка на храна и пораждайки страх от предаване от хора.

"Тестовете потвърдиха високопатогенния щам H7N3 в търговска ферма за патици", се казва в изявление на отдела по земеделие на Виктория, където пише още, че всички патици в имота ще бъдат хуманно унищожени под ветеринарен надзор, в съответствие с националните политики и мястото ще бъде почистено от инфекцията.

Австралия регистрира огнище на птичи грип в четвърта птицеферма

Около един милион от 21-22 милиона пилета, които снасят яйца в Австралия, са били или ще бъдат убити в засегнатите ферми, за да се овладее вирусът, коментира тази седмица федералният министър на земеделието Мъри Уат.

Втората по големина верига супермаркети в страната "Колс" (Coles) наложи ограничение от две кори яйца на клиент в повечето магазини тази седмица, но други търговци на дребно не последваха примера.

Сдружението на производителите "Егс Австралия" (Eggs Australia) заяви, че огнищата причиняват прекъсване на доставките, но не е имало общ недостиг на яйца.

Преди последните случаи Австралия е имала девет огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, всички от които са били локализирани и ликвидирани, според правителството.

Властите казват, че патешките и кокошите яйца и месо остават безопасни за консумация, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:47

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини