Австралия и Китай се стремят към по-тесни връзки със Соломоновите острови

  • 06 юни 2024 14:10

  • 192
  • 0
Австралия и Китай се стремят към по-тесни връзки със Соломоновите острови
© Getty images (архив)

Австралийският министър на външните работи Пени Уонг (на снимката) заяви, че Канбера желае да задълбочи връзките си с тихоокеанските Соломонови острови, докато Китай също изпрати свой пратеник в Хониара, за да се срещне с новия министър-председател Джеремая Манеле, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Искаме тихоокеански островен регион, в който всички да можем да вземаме собствени решения, да упражняваме суверенитета си без страх и където всички да се развиваме и да живеем заедно в мир", заяви Уонг пред журналисти по време на двудневното си посещение на Соломоновите острови, като също така обеща 3,4 млн. долара за инфраструктурата на 40 училища.

Пактът за сигурност, сключен с Китай през 2022 г. от бившия министър-председател на Соломоновите острови Манасех Согаваре, разтревожи Австралия и САЩ на фона на загрижеността относно китайските военноморски амбиции в региона.

Гостуващият пратеник на Китай на тихоокеанските острови Цян Бо също се срещна вчера с Манеле, за да потвърди отново "специалните отношения между двете страни", съобщи в изявление правителството на Соломоновите острови.

Прокитайски политик стана премиер на Соломоновите острови

Последвайте канала на

Валери Зайцев
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини