Австралия утроява таксите върху покупките на имоти от чужденци

  • 12 декември 2023 13:25

  • 852
  • 1
Австралия утроява таксите върху покупките на имоти от чужденци
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Австралия ще увеличи тройно таксите върху покупките на съществуващи имоти от чужденци, обяви финансовият министър на страната Джим Чалмърс. Ходът е част от мерките, с които се цели увеличението на предлагането на достъпни домове за местното население.

„Налагаме по-високи такси върху старите имоти и ще увеличим глобите за тези, които оставят жилищата си свободни. Това ще гарантира, че чуждестранните инвестиции в сектора са в нашия национален интерес“, каза Чалмърс.

Правителството също така планира да намали таксите за кандидатстване на чужди инвестиции в проекти за изграждането на имоти с цел отдаване под наем, с което цели да насърчи строителството на повече жилища.

Австралия увеличава разходите, за да стимулира забавящата се икономика

През юни австралийското правителство обеща 1.3 млрд. долара за строителството на нови достъпни жилища в цялата страна, с което ще предложи общински имоти на австралийците, включени в списъка с чакащи. 

Очакванията са, че новите мерки ще генерират допълнителни 300 млн. долара, които правителството смята да инвестира в определени приоритетни зони.

„Всички тези промени целят гарантирането, че чуждестранните инвестиции в сектора се правят с цел повишаване на предлагането на достъпни имоти за местното население“, допълни Чалмърс.

Повишаването на таксите се случва, след като миналата година Чалмърс удвои таксите за чуждестранни инвеститори, купуващи активи в страната, което според правителството ще генерира допълнителни приходи.

Имотите в Австралия са едни от най-скъпите в света, като се очаква те да продължат да поскъпват стабилно и в следващите години, тъй като търсенето в страната с население от над 26 млн. души, надвишава предлагането, предава Дарик.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.12 | 13:34

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини