Австралия увеличава разходите, за да стимулира забавящата се икономика

  • 25 октомври 2022 16:32

  • 529
  • 1
Австралия увеличава разходите, за да стимулира забавящата се икономика
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Новото австралийско правителство оповести днес планове за по-големи разходи за семействата, възрастните хора, отбраната и тихоокеанските си съседи на фона на забавянето на икономиката заради повишените лихви, инфлацията и унищожителните наводнения, съобщава БТА. 

Финансовият министър Джим Чалмърс представи първия годишен бюджет на своята лявоцентристка лейбъристка партия за данъчната година, започнала през юли. Това е първият бюджет на лейбъристко правителство от девет години и и идва на фона на усилията на Австралия да се справи с безпрецедентните равнища на дълга, които нараснаха по време на пандемията. 

Калмърс заяви, че покачващата се инфлация е изиграла основна роля върху икономическия му план. Според прогнозите инфлацията ще удари пик от 7,75 на сто до декември и ще остане по-висока за по-дълго време, отколкото се очакваше първоначално. 

Австралия се включи световен ангажимент за редуциране на метановите емисии с 30 %

"Все още сме оптимистично настроени за бъдещето на икономиката  ни и на страната ни, но няма смисъл да твърдим, че няма да се сблъскаме с трудности в краткосрочен план, с които трябва да се справим", заяви той. 

За да бъде одобрен бюджетът от парламента, ще са нужни някои компромиси. 

Предходното консервативно правителство прогнозираше в последния си бюджет през март дефицит от 78 милиарда австралийски долара  (49 милиарда американски долара) за тази данъчна година. 

Новото правителство намалява повече от наполовина тази прогноза до 36,9 милиарда австралийски долара (23,3 милиарда долара) благодарение основно на извънредно високите разходи за суровини включително за желязна руда и въглища. Очаква се обаче дефицитът отново да нарасне, когато цените на суровините се нормализират. 

Според прогнозите икономиката ще нарасне с 3,25 на сто през текущата фискална година преди да се свие до 1,5 на сто през 2023-24 година или с  един процентен пункт по-малко от мартенските предвиждания , тъй като по-високите лихви са ударили разходите на потребителите.  Брутният вътрешен продукт ще нарасне до 2,25 на сто през 2024 -2025 година и до 2,5 след това. 

Чалмърс заяви, че по-малкото разходи на домакинствата са "много обезпокоително развитие" и неизбежно след шест поредни месечни повишения на лихвите тази година. 

Предложеният бюджет ще помогне на семействата да се справят с по-високите разходи , увеличавайки субсидиите за грижа за децата и постепенното увеличаване на платения родителски отпуск от 18 на 26 седмици до 2026 година. 

Австралия иска стабилни отношения с Китай

Според правителството подобни разходи за семействата повишават производителността на родителите.

В предложения бюджет са предвидени и 213 милиона австралийски долара (135 милиона американски долара) за допълнителни разходи за отбрана на Украйна през идните пет години.

Бюджетът предлага и допълнителни 900 милиона австралийски долара (570 милиона американски долара) помощи за Тихоокеанския регион и 470 милиона австралийски долара (297 милиона американски долара) за Югоизточна Азия. 

Австралийската икономика се влоши допълнително след месеци на дъждове, които наводниха по-голямата част от Югоизтока на страната, навредиха на приходите от износа на фермите и повишиха инфлацията поради недостига на плодове и зеленчуци. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини