Австралийски учени започнаха да ваксинират диви коали срещу хламидиоза

  • 11 май 2023 14:19

  • 291
  • 0
Австралийски учени започнаха да ваксинират диви коали срещу хламидиоза
© Getty (архив)

Австралийски учени започнаха тестването на ваксини за хламидиоза сред диви коали, предаде АП.

Целта на новия проект за ваксинация е да се тества метод за защитата на животинския вид от тази широкоразпространена болест, която се причинява от бактерията хламидия и води до ослепяване, безплодие и смърт.

„Тя убива коалите, защото са толкова болни, че не могат да се катерят по дърветата, за да намерят храна или да избягат от хищници. Женските пък могат да станат безплодни“, обясни Самюъл Филипс, микробиолог от университета на Съншайн Коуст, Куинслад, който участва в разработването на ваксината.

Коалата е австралийски торбест бозайник като вомбата и кенгуруто. Прекарва по-голямата част от времето в хранене и спане. Лапите на коалите имат два противоположни палеца, които им помагат да се катерят по стволовете на евкалиптовите дървета.

През февруари 2022 г. правителството на Австралия обяви коалите за застрашен вид в източните райони на щатите Нов Южен Уелс, Куинсланд и Австралийската столична територия. Според щатските власти на Нов Южен Уелс видът може да изчезне до 2050 г. заради заплахите от болести, загуба на местообитания и пътни катастрофи.

Около половината от дивите коали в щата Куинсланд вече са заразени с хламидия, изчислиха учените. Проектът за тестване на ваксинацията беше одобрен от множество правителствени органи.

Начинът на заразяване с бактерията при коалите не е потвърден, но според експерти първоизточник може да са изпражнения на заразени овце и говеда. След това бактерията се разпространява по полов път или се предава от майките на техните малки.

"Хората и добитъкът, заразени с бактерията, която причинява хламидиоза, могат да бъдат лекувани с антибиотици, но коалите не реагират добре на този тип лечение заради микробите в стомасите на коалите, които разграждат токсините от евкалиптовите листа и взаимодействат неблагоприятно с някои медикаменти", обясниха учените. Ваксинацията е започнала в началото на март.

По света са проведени и няколко други опити за ваксинация на застрашени диви животни с цел опазването на видовете. През 2016 г. учени започнаха да ваксинират представители на вида хавайски тюлен монах срещу смъртоносен щам на вируса на морбили. Преди около две години пък биолози от Бразилия ваксинираха примати от вида златист лъвски тамарин срещу жълта треска.

„Ваксинацията на диви животни със сигурност все още не е рутинна“, каза Джейкъб Негрей, биолог от Медицинския факултет на Университета „Уейк Форест“ в САЩ. „Но дали трябва да се практикува по-често е ключов въпрос, по който биолозите, занимаващи се с опазването на околната среда, наистина спорят в момента“, добави той.

Учени разработиха иРНК ваксина срещу смъртоносна бактерия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини