ЕС и Нова Зеландия приключиха преговорите си за споразумение за свободна търговия

  • 01 юли 2022 14:12

  • 354
  • 3
ЕС и Нова Зеландия приключиха преговорите си за споразумение за свободна търговия
© Getty (архив)

Европейският съюз и Нова Зеландия приключиха преговорите си за споразумение за свободна търговия. Това съобщиха премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирани от ДПА, предаде БТА.

"Радвам се, че Нова Зеландия и ЕК могат да обявят, че приключихме преговорите за висококачествено, приобщаващо споразумение за свободна търговия", обяви Ардърн, която е на посещение в Брюксел. "Това е положителен резултат както за Нова Зеландия, така и за ЕС", добави тя.

"Търговската сделка носи големи възможности за нашите компании, нашите фермери, нашите потребители и от двете страни по договора", каза фон дер Лайен, която добави, че се очаква търговията между двата партньора да се увеличи с 30 на сто.

По думите ѝ споразумението включва също "модерни правила за цифровата търговия", съвместен ангажимент за намаляване на инвестициите в изкопаеми горива, както и ангажименти за борба с изменението на климата.

Преговорите по споразумението се водят от 2018 г.

Ардърн беше придружена от новозеландския министър на търговията Деймиън О'Конър, който проведе среща с еврокомисаря по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.

През 2021 г. ЕС и Нова Зеландия са имали търговски стокообмен възлизащ на 7,8 милиарда евро, според ЕК.

ЕС е третият по големина търговски партньор на Нова Зеландия, след Китай и Австралия, като на него се падат 11,5 на сто от търговията на страната.

Европейският съвет, органът, представляващ 27-те страни членки на ЕС, както и Европейският парламент трябва да одобрят сделката, преди тя да влезе в сила.

Нова Зеландия обяви нови санкции срещу Русия

Валери Зайцев
354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.02 | 11:36

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.07.01 | 14:39

1
Искам да им чукам министър-председателката на новозеландците.

2022.07.01 | 15:25

2
недей, тя е ходила с всички трансхуманисти на лекциите на клаус шваб!

Добави коментар

Водещи новини