Новозеландска партия иска да се промени името на страната

  • 14 септември 2021 11:07

  • 53222
  • 0
Новозеландска партия иска да се промени името на страната
© Pixabay

Новозеландската Партия на маорите започна петиция за официална промяна на името на страната на Аотеароа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Името Аотеароа, често превеждано като "земя на дългия бял облак" е широко използвано за Нова Зеландия, но има спорна история. Смята се също, че първоначално то е било използвано само за северния остров, а не за страната като цяло.

Освен това партията иска възстановяване до 2026 г. на маорските имена на всички градове и местности, се казва в изявление на лидерите на партията Рауири Уайтити и Деби Нгареуа-Пакър.

"Време е маорският език отново да заеме полагащото му се място като първия и официален език на тази страна. Ние сме полинезийска страна, ние сме Аотеароа", добави Уайтити. Той подчерта, че коренното население не иска повече да слуша как техните названия се пренебрегват и произнасят неправилно. "21-ви век е, това трябва да се промени", заяви съпредседателят на партията.

Нгареуа-Пакър подчерта, че промените на имената и "колониалната" образователна система са причина все по-малко хора свободно да владеят маорския език. Сега те са около 20 на сто. Промяната на името на страната "ще помогне да се възстанови статутът на нашия език", добави съпредседателката.

Много предприятия и правителствени служби в Нова Зеландия вече използват името Аотеароа, включително на паспортите на гражданите, отбелязва ДПА. Маорският език е официален в Нова Зеландия от юли 1987 година.

Лари Пейдж получи право на пребиваване в Нова Зеландия

Константин Тодоров
53222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини