Разногласия за правилата за ваксиниране срещу ковид заплашват законодателния дневен ред на австралийския премиер

  • 23 ноември 2021 12:22

  • 649
  • 3
Разногласия за правилата за ваксиниране срещу ковид заплашват законодателния дневен ред на австралийския премиер
© Getty Images/Guliver

Законодателният дневен ред на австралийския премиер Скот Морисън е в опасност, след като консервативен депутат от неговата управляваща коалиция заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако то не премахне правилата за задължителна ваксинация срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Джордж Кристенсен - депутат от партия "Националистите", по-малкия партньор на Морисън в управляващата коалиция - заплаши да въздържа при гласуването на правителствените законопроекти в Камарата на представителите, ако тези правила не бъдат отменени.

Австралия се отваря отново към света

Управлението на Морисън се крепи на мнозинство от един глас в австралийската долна камара. Без гласа на Кристенсен министър-председателят ще трябва да разчита на гласовете на опозицията, за да прокарва законопроекти.

Самият Морисън се надява да прокара ключови свои законодателни инициативи през настоящата година (заключителна за тази парламентарна сесия), за да подобри позициите си в социологическите проучвания преди изборите през май.

"Докато не бъдат предприети действия на федерално равнище срещу ваксинационната дискриминация, аз ще гласувам по съвест или ще гласувам с "въздържал се", вместо просто да гласувам в подкрепа на правителството", заяви Кристенсен.

Макар Морисън да обяви, че е против заповедите за задължително ваксиниране, с изключение на тези за работещите в здравеопазването, той не се намеси в решенията на щатските премиери по въпроса.

Австралия започва кампания за допълнителни дози от ваксини

В двата най-големи австралийски щата - Нов Южен Уелс и Виктория - достъпът на неваксинираните хора до места като ресторанти и магазини е забранен от съображения за обществена безопасност и за тях е в сила изискване да работят от вкъщи.

Над 80 процента от австралийците над 16 години са имунизирани с поне една доза срещу КОВИД-19, а в много части на Австралия почти цялото пълнолетно население е избрало да се ваксинира.

Режимът по границите, бързото налагане на локдауни и строгите правила за социална дистанция помогнаха на Австралия да задържи броя на заразените си с коронавируса много по-нисък, отколкото този в сравними с нея страни. От началото на пандемията тя е отчела общо около 200 000 инфекции и близо 2000 смъртни случая, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
649 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.23 | 13:37

1
Обсъждат и да плащат обезщетения на нараняванията от ваксина,на живите ранени де.Парализи и др

2021.11.23 | 15:53

3
изобщо никой нищо не обсъжда! този се пеняви, че очаква после хората да гласуват за него! както всички виждаме протести има по цял свят, а резултатът е нулев!

2021.11.23 | 14:00

2
кой ще го плаща?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини