Австралия се отваря отново към света

  • 22 ноември 2021 11:12

  • 389
  • 0
Австралия се отваря отново към света
© gettyimages

Австралия обяви, че от следващия месец отново ще допуска на своя територия чуждестранни студенти, квалифицирани работници и притежатели на работни визи облекчавайки някои от по-строгите антиковидни ограничения в света, предаде Франс прес.

Двайсет месеца след затварянето на границите някои притежатели на визи, както и гражданите на Япония и Южна Корея ще могат от 1 декември отново да влизат в Австралия.

"Австралия се отваря отново към света", заяви вътрешната министърка Карън Андрюс, обявявайки новината. Тя подчерта, че това е нова стъпка напред за страната.

Ваксинираните граждани на Австралия, Сингапур, Южна Корея и Япония, както и притежателите на визи, ще могат вече да посещават континента само с един отрицателен тест, направен преди заминаването. Някои австралийски щати обаче все още изискват карантина при влизане на тяхна територия.

Австралия започва кампания за допълнителни дози от ваксини

Правителството на Скот Морисън отмени миналия месец ограниченията за пътуване в чужбина за гражданите на Австралия, което доведе до бум на резервациите. Но властите категорично отказаха да облекчат ограниченията за чужди граждани, поради което 1,4 милиона притежатели на визи за квалифицирани работници се оказаха в положение да не могат да се завърнат в страната, ако я напуснат. Професионални и университетски организации оказаха натиск ваксинираните притежатели на визи да могат да се връщат в страната.

Според университетите 130 000 чуждестранни студенти все още са извън Австралия. Ограниченията предизвикаха опасения, че много азиатски студенти може да изберат да учат в САЩ или Европа, вместо да плащат за онлайн лекции.

Все още няма данни за евентуално отваряне на Австралия за туристи.

Калина Христова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини