Австралийският премиер с коментар за новите китайски мита върху виното

  • 27 март 2021 18:21

  • 676
  • 0
Австралийският премиер с коментар за новите китайски мита върху виното
© gettyimages

Австралийският премиер Скот Морисън заяви днес, че новите китайски мита върху виното, които се очаква да траят пет години, "не са окей". Той ги възприема като ответна реакция на отстояването на ценности от Австралия, псъобщи БТА.

Мерките, които трябва да влязат в сила утре, бяха представени като антидъмпингови мита от Китай в съобщение на министерството на търговията, както информираха държавни медии.

Пхенян критикува наложените от ЕС санкции

Пекин и Канбера водят търговски спор, който ескалира миналата година и Китай удари по виното, говеждото, ечемика и въглищата с мита и митнически закъснения.

Морисън посочи като причина за поредния ход на Пекин позицията на Австралия срещу отношението към уйгурското малцинство в Китай.

Тази седмица Пекин наложи санкции на британски дружества и физически лица след подобна реакция на Лондон, който изрази опасения за човешките права във връзка с лагерите за интерниране в Синцзян. Смята се, че там има над 1 милион души от 2017 година. Канада, ЕС и САЩ излязоха със същата позиция.

Пекин твърди, че това са "центрове за професионално обучение". Австралийският министър на търговията, туризма и инвестициите Дан Техан заяви, че митата между 116 и 218 процента правят "по същество невъзможно" австралийското вино да се конкурира на китайския пазар. Той каза, че е разговарял с австралийски ръководители от лозаро-винарската индустрия и обмисля да отнесе въпроса до Световната търговска организация. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

През 2018-2019 година Китай е купил около 26 процента от износа на Австралия за 235 милиарда австралийски долара (193 милиарда щатски долара).

Мая Йорданова
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини