Австралиецът, нападнал две джамии в Крайстчърч, ще се защитава сам в съда

  • 13 юли 2020 11:20

  • 664
  • 0
Австралиецът, нападнал две джамии в Крайстчърч, ще се защитава сам в съда
© Getty Images/Guliver (архив)

Австралиецът, който призна, че е убил 51 богомолци при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия миналата година, се отказа от адвокатите си и ще се защитава сам на съдебните заседания идния месец, когато ще бъде прочетена присъдата срещу него, предаде Асошиейтед прес.

През март Брентън Харисън Тарант се призна за виновен по 51 обвинения в убийство, 40 обвинения в опит за убийство и едно обвинение в участие в терористична дейност. Обвиненията са за стрелбата срещу хора в двете джамии през 2019 г. в град Крайстчърч, цитира БТА.

Заради COVID-19 възпоменанието за атентата в Крайстчърч бе отменено

Заключителната част от процеса за прочитане на присъдата срещу Тарант, отложена заради пандемията от коронавирус, трябва да започне на 24 август в Крайстчърч и може да продължи повече от три дни. Датата беше потвърдена днес на заседание на върховния съд в Крайстчърч, на което присъстваха някои оцелели при стрелбата.

Защитният екип на Тарант от двама адвокати днес поиска разрешение да се оттегли. Двамата защитници казаха на съда, че са получили указания от Тарант да го направят, тъй като той желае да упражни правото си да се защитава сам.

Атентаторът от Крайстчърч е пратил писмо от затвора до свой привърженик в Русия

Тарант участва в днешното заседание по видеовръзка от затвора в Окланд. Все пак, съдът ще назначи служебен адвокат на подсъдимия, за да го консултира, в случай на нужда.

На 15 март 2019 г. бяха извършени нападения срещу две джамии в Крайстчърч, загинаха 51 души, а 50 бяха ранени. Извършител беше 28-годишният бял супремасист Брентън Тарант.

Той ще получи доживотен затвор, а съдията ще определи след колко години зад решетките осъденият ще може да кандидатства за освобождаване.

Радина Лазарова
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини