Обилни дъждове в Австралия предизвикаха наводнения, но потушиха пожари

  • 07 февруари 2020 11:14

  • 607
  • 0
 Обилни дъждове в Австралия предизвикаха наводнения, но потушиха пожари
© Getty Images

Обилни дъждове заляха части от Източна Австралия, като предизвикаха наводнения в района на Сидни, но донесоха и известно облекчение на пожарникарите, които продължават да се борят с десетки пожари в щата Нов Южен Уелс, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес и Ройтерс.

По данни на местните власти в Нов Южен Уелс продължават да бушуват 42 пожара, като 17 от тях още не са овладени. Пороите все пак са угасили 20 от пожарите в югоизточния австралийски щат.

Учени зоват Австралия да действа спешно заради горските пожари

Дъждовете, които са най-проливните от близо 20 години, засегнаха и части от щата Куинсланд. Само за Сидни се очакват 130 мм валежи за 24-те часа до утре сутринта, което ще е най-голямото количество валежи за едно денонощие от 5 февруари 2002 г.

Макар и да помагат срещу пожарите, тези обилни дъждове носят и рискове. Властите предупредиха за наводнения и свлачища в Нов Южен Уелс, който е австралийският щат с най-голямо население.

Според издадената през януари тримесечна метеорологична прогноза за Австралия се очаква температурите да останат високи и да паднат много малко валежи.

Последвайте канала на

Novini.bg
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини