Учени зоват Австралия да действа спешно заради горските пожари

Над 250 водещи учени са отправили призив към правителството на Австралия да предприеме спешни климатични действия след лятото, белязано от опустошителни горски пожари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В подписано изявление учени от няколко страни, сред които Австралия, Германия и САЩ, с експертни познания в областта на климата, пожарите и времето, призовават за спешни действия за намаляване на емисиите на парникови газове в страната и конструктивно участие в глобални пактове за намаляване на общия им обем до 2050 г.

Нова гореща вълна обхвана Австралия

"По редица начини това писмо е продукт на отчаяние, тъй като учените наблюдаваха развоя на смъртоносния огнен сезон. Представители на научната общност от десетилетия предупреждават висшите длъжностни лица, че климатичните промени ще влошат опасността от пожари в Австралия. Въпреки всичко предупрежденията се игнорират", пише климатоложката Нерили Ейбрам от Австралийския национален университет.

В писмото специалистите изтъкват редица научни свидетелства за връзката между климатичните промени и пожарите. Учените например отбелязват, че сезонът на огнените стихии започва по-рано и е по-продължителен, както и че намаляването на валежите през хладните месеци правят земята по-суха.

Бъдещите климатични промени ще доведат до по-опасни времена, когато пожарите ще бъдат по-трудни за контролиране, предупреждават учените, изтъквайки, че топлинните вълни на сушата и в океаните са по-дълги, по-интензивни и по-чести.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Океания

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет