2019 г. е била най-горещата и най-суха година в Австралия

  • 09 януари 2020 07:40

  • 563
  • 0
2019 г. е била най-горещата и най-суха година в Австралия
© Getty Images

2019 г. е била най-топлата и най-сухата година в Австралия, откакто се водят подобни статистики, според националната метеорологична служба, предадоха ДПА и БТА.

Миналата година средните температури в страната са били с 1,52 градуса по Целзий по-високи от обичайните средни температури. Така е бил подобрен рекорда от 2013 г., когато средно температурите са били с 1,33 градуса по Целзий повече от обичайното. Това означава, че годишните минимални и максимални температури са били над средното във всички шест щата и две територии на Австралия.

Миналата година е имало шест най-горещи дни, откакто се правят такива измервания в страната, като средно тогава температурите са били 41,9 градуса по Целзий.

Над един милиард животни са загинали в пожарите в Австралия

Що се касае до дъждовете, средното количество за миналата година е било от едва 277 милиметра, което е с 40 процента по-ниско от обичайното. Предишният рекорд в тази насока бе поставен през 1902 г., когато средното количество на валежите е било 314,5 милиметра.

Много голяма част от Австралия е засегната от суша, като най-тежко пострадали са Нов Южен Уелс и Куинсланд.

В доклада с данните на метеорологичната служба се казва още, че връзката между пожарите и рекордно ниските валежи и увеличението на температурите е ясно. В Австралия над 10 милиона хектара земи изгоряха от началото на сезона на горските пожари. Тази година той започна по-рано през септември. Най-малко 26 души загинаха в огнената стихия.

Данните за температурите и валежите бяха разпространени ден преди екологични групи, свързани с австралийски студенти да излязат на протести с искане за повече действия във връзка с климатичните промени.

Последвайте канала на

Novini.bg
563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини