Австралийската армия започна да евакуира по море блокирани от пожарите хора

  • 03 януари 2020 09:11

  • 467
  • 0
Австралийската армия започна да евакуира по море блокирани от пожарите хора
© Getty Images/Guliver (архив)

Австралийската армия започна да евакуира по море стотици хора, хванати в капан от пожари в югоизточния град Малакута, предаде Франс прес.

Кораб на австралийските ВМС хвърли котва в Малакута, за да евакуира хора, които бяха потърсили убежище на плаж от новогодишната вечер. Военни самолети пък пуснаха хуманитарна помощ по изолирани от пламъците райони.

Хиляди бягат от големите горски пожари в Австралия

Най-малко 20 души са загинали, а десетки други са в неизвестност. Над 1300 къщи са изпепелени от началото на сезона на пожарите в Австралия през септември. Пожарите са унищожили площ, двойно по-голяма от Белгия.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса в събота и властите обявиха извънредно положение в югоизточната част на Австралия, която е най-населената в страната.

Хиляди туристи и местни жители получиха нареждане да напуснат най-застрашените райони в зона от около 300 км по крайбрежната ивица, което предизвика огромни задръствания по пътищата към Сидни и Канбера. Един шофьор съобщи на АФП, че са му били нужни три часа да измине 50 км.

Австралия се мобилизира за спасяването на хиляди души, блокирани от пожари

Последвайте канала на

БТА
467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини