Австралия се мобилизира за спасяването на хиляди души, блокирани от пожари

  • 01 януари 2020 15:16

  • 769
  • 0
Австралия се мобилизира за спасяването на хиляди души, блокирани от пожари
© Gettyimages (архив)

Спасителни екипи започнаха да оказват помощ на хилядите души,които потърсиха убежище по крайбрежни градове в Австралия от пожарите, които опустошават обширни райони на страната и са взели най-малко осем жертви през последните 48 часа, предаде Франс прес.

Военни кораби и самолети бяха изпратени да доставят хуманитарна помощ и да направят оценка на щетите след един от най-тежките дни от началото на сезона на пожарите.

От понеделник вечерта са загинали осем души, с което общият брой на жертвите на пожарите става 17 души от септември.

Безконтролни пожари продължават да бушуват в югоизточната част на страната. Разрушени са над 200 къщи, а някои села са изцяло унищожени. От началото на сезона на пожарите през септември са разрушени над 1000 къщи. Засегнати са общо 5,5 милиона хектара, което е по-голяма площ от Дания или Холандия.

Пожари блокираха много хора по плажовете на Австралия

Хиляди туристи и местни жители са блокирани в крайбрежни селища в Югоизточна Австралия. Пожарите предизвикаха множество прекъсвания на електричеството, телефонните връзки и интернет. Най-малко трима души са евакуирани по въздух от изолирани райони.

В крайбрежния туристически град Малакута 4000 души бяха хванати в капан на плажа, но останаха невредими под защитата на пожарникарски камиони. Възможно е обаче този град да остане отцепен в продължение на седмици. Там започна пускане на хранителни продукти по въздух, а днес пристигна и кораб с храна за две седмици.

Последвайте канала на

БТА
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини