Австралийският премиер: Няма да намаляваме добива на въглища

  • 23 декември 2019 13:57

  • 686
  • 1
Австралийският премиер: Няма да намаляваме добива на въглища
© Getty (архив)

Австралийският премиер Скот Морисън се обяви днес срещу безотговорните искания за ограничаване на въгледобива, водещи до намаляване на работни места. Призивите звучат на смъртоносните горски пожари, свързвани с промените в климата, предаде АФП.

"Няма да се ангажираме с безотговорни, унищожаващи работни места и икономически вредни цели, за каквито се настоява", каза министър-председателят в Канбера", цитиран от медията. Така той отговори на призиви да се възприеме политика, която в по-голяма степен се съобразява с околната среда. "Няма да съкратим работните места на хиляди австралийци, като се откажем от традиционната промишленост", каза още премиерът.

Австралийският премиер се извини, че е в Хаваите, докато горски пожари опустошават няколко щата

Консервативното правителство на Скот Морисън разпалено защити доходоносната въгледобивна промишленост в Австралия, която дава една трета от от световния износ на въглища и осигурява заетост в ключови избирателни райони.

Морисън направи тези изказвания ден след като предсрочно се върна от Хавай, където беше на почивка. Ваканцията му възмути общественото мнение, защото междувременно Австралия остава в плен на огромни пожари. Те вече унищожиха площ, равна на тази на Белгия, а отровният пушек обгръща редица източни градове, особено Сидни.

Австралия се готви за още рекордни горещини

Пожарите унищожиха поне 30 000 кв. километра земя и над 800 къщи. Загинаха най-малко 10 души.

Последвайте канала на

БТА
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.23 | 14:17

1

Австралия се оказа зависима от примитивни индустрииц

Добави коментар

Водещи новини