Австралия се готви за още рекордни горещини

  • 21 декември 2019 07:48

  • 512
  • 0
Австралия се готви за още рекордни горещини
© Pixabay

 

Няколко хиляди пожарникари се борят с десетки неовладени горски пожари в четири от осемте щата в Австралия на фона на рекордни жеги и месеци на мъчителна суша, предаде ДПА.

В най-населения щат Нов Южен Уелс за втори път е бе обявено извънредно положение заради "катастрофалната" ситуация с горските пожари. Очаква се температурите в предградията на Сидни да достигнат 47 градуса по Целзий.

Десетки пътища са затворени, а около 10 000 полицаи, спасители, парамедици и пожарникари полагат усилия днес да овладеят огъня.

Пожарите в Австралия взеха жертви, премиерът Скот Морисън прекъсва почивката си

В щата Южна Австралия бяха издадени предупреждения за няколко горски пожара, а голям, неовладян пожар бушува в района Едълейд хийл, където загинаха двама души. В някои части на щата се очаква температура от близо 50 градуса.

В щата Виктория, където също бяха регистрирани рекордни жеги стотици пожарникари се борят с няколко пожара, като два от тях са от категория "неотложни", което означава, че хората са в опасност и трябва незабавно да действат, за да оцелеят.

В Куинсланд няколкостотин пожарникари се борят с пламъците на десетки горски пожари, някои от които горят от октомври.

Австралийската столица Канбера се задушава в гъстия дим от пожарите и 40-градусова жега.

Министър-председателят Скот Морисън, който беше остро критикуван, че в тази сложна обстановка е на почивка със семейството си на Хаваите, прекъсна ваканцията си и по-късно днес се прибира в Австралия.

 

Последвайте канала на

БТА
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини