Австралийският премиер: Пожарите в страната не са свързани с климатичните промени

  • 21 ноември 2019 13:59

  • 358
  • 1
 Австралийският премиер: Пожарите в страната не са свързани с климатичните промени
© Getty (архив)

Австралийският премиер Скот Морисън отрече днес пожарите в Австралия да имат общо с климатичните промени, предаде АФП.

Десетки нови пожари опустошават различни части от австралийската територия. Най-важният австралийски град Сидни, който е с население от пет милиона души, все още е обгърнат от токсичен смог.

Отровна мъгла погълна Сидни

Въпреки това Морисън защити политиката си за борба срещу затоплянето на климата и заяви пред местно радио , че Австралия активно се бори с климатичните промени. Гражданското общество в Австралия често отправя призиви към Морисън да намали емисиите на парникови газове и да ускори прехода към възобновяемите енергийни източници. Въпросът обаче е деликатен, тъй като австралийската минна индустрия носи големи печалби и е доста влиятелна.

Шестима души загинаха и стотици домове бяха унищожени от пожари в щатовете Нов Южен Уелс и Куинсланд от началото на сухия сезон през септември.

Горски пожари бушуват по източното крайбрежие на Австралия

Учени, бивши служители на пожарните служби и засегнати от пожарите, които могат да се окажат най-сериозните в историята на Австралия, местни жители свързаха огнената стихия със затоплянето на климата. "Твърдението, че, по един или друг начин, Австралия, която е отговорна за 1,3 процента от световните емисии, има директно въздействие върху конкретни пожари, тук или на други места по света, не е подкрепено с убедителни научни доказателства", категоричен бе Морисън.

Липсата на валежи, високите температури, достигащи около 40 градуса по Целзий, ниската влажност и силните ветрове допринесоха за безпрецедентните пожари.

Потреблението на вода в Сидни бе ограничено заради спадането на нивата на язовирите по-бързо от очакваното, предаде ДПА. Ограниченията се изразяват в забрана за поливане на градини и миене на автомобили с течаща вода - тези дейности могат да се извършват само с кофи с вода.

Пожарите в Австралия изпепелиха имот на Ръсел Кроу

Последвайте канала на

БТА
358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Абе..

2019.11.21 | 14:30

1

я стига глупости бе. Някой си метнал фаса и станал пожар. Коскоджамите дърти мъже ставате на глупаци пред репортерите. Много слушате Тунберг ми се струва. Ааааа, ти точно си я оплюл (както и трябва) ама сега други песни пееш...

Добави коментар

Водещи новини