Водопадът Виктория пресъхна

  • 06 декември 2019 15:05

  • 9805
  • 3
Водопадът Виктория пресъхна
© pixabay

Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна в невзрачна струя заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщава БТА.

Водопадът Виктория, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно. Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал. Вместо него, след като водата спадна наполовина и достигна най-ниското ниво от 40 години, под скалите се виждат няколко невзрачни езерца.

Като причина за драматичните промени в пейзажа бяха посочени климатичните промени.

Водопадът Виктория пресъхва, слоновете умират

Президентът на Замбия Едгар Лунгу дори призова западните държави да бъдат по-сериозни в опазването на околната среда. Той изтъкна какви щети причинява глобалното затопляне. Климатичните промени са сериозен проблем, истински проблем" каза Едгар Лунгу и добавя: "Изненадващо е, че хората го омаловажават и казват "киматичните промени не са действителни", каза той.

Местната агенция по туризма обаче омаловажава притесненията, че е застрашено съществуването на водопада. "Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал" - заяви неин представител.

Водопадът с височина 100 м привлича хиляди туристи в района. Сушата обаче не е пагубна само за икономиката, тя обърква до хаос дивия живот в околните национални паркове.Шокиращите снимки на водопада преди сушата и сега показват в каква криза е природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на кафеникави посърнали треви. Река Замбези - някога една от най-впечатляващите в Африка, сега е осеяна със скали.

Мая Йорданова
9805 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.06 | 17:40

1

Бойко е виновен

баба Куна от Петрич

2019.12.06 | 18:35

3

Бойко дали е виновен или не, ИСТОРИЯТА ще си каже един ден
. . .тежката дума !
Но за сметка на това баба ви Ванга вече го е казала:
"Не ще е далеч деня, когато българите ще започнат да събират
водата в буркани и ще я консервират за по-нататъчна консумация" !

2019.12.06 | 18:11

2

Еее, шо тъй уе?

Добави коментар

Водещи новини