Австралия прие закон за борба с климатичните промени

  • 12 октомври 2011 12:42

  • 2025
  • 0
Австралия прие закон за борба с климатичните промени
©

Долната камара на австрийския парламент прие спорния закон за облагане с данък на въглеродните замърсители.

Законът ще задължи около 500 от най-големите предприятия, замърсяващи околната среда, да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който отделят.

Новият налог е в основата на борбата на правителството с климатичните промени, но според опозицията той ще доведе до загуба на работни места и оскъпяване на живота.


Страната е най-големият износител на каменни въглища и един от най-големите замърсителите с парникови газове на глава от населението.

„Днес е значим ден за австралийците и австралийците от бъдещето, които искат по-добра околна среда", каза министър-председателят Джулия Гилард преди вота.

След като законът мина с 74 гласа „за" и 72 - „против" тя започна да прегръща колегите си и да поздравява поддръжниците си.

Това е важна победа за австралийския премиер, чиято популярност спада според социологическите проучвания, пише news.bg.

Законът не е много добре приет сред австралийците. Хиляди хора протестираха срещу него, обвинявайки Гилард, че е излъгала преди миналогодишните избори. Тогава тя обеща да не въвежда данък за въглеродните емисии.

Ако бъде одобрен от Сената, законът трябва да влезе в сила от 1 юли 2012 г.

500-те най-големи замърсители в Австралия трябва да плащат по 23 австралийски долара за всеки тон отделен въглероден диоксид.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини