Бълагрия внесе в ЕК квоти на емисии за парникови газове

  • 02 октомври 2011 08:50

  • 2547
  • 1
Бълагрия внесе в ЕК квоти на емисии за парникови газове
© Интернет

България представи пред Европейската комисия заявлението си за предоставяне на безплатни квоти на емисии парникови газове през преходния период 2013-2020 година, съобщиха от икономическото министерство.

Заявлението, заедно с Национален план за инвестиции, е внесено в Дирекция Климат на ЕК на 30 септември. По този начин България се възползва от възможността сектор Електропроизводство да премине постепенно от безплатни квоти, към такива, осигурявани чрез участие в търгове.

Всяка инсталация, включена в Националния план за инвестиции ще трябва да изпълнява проекти на стойност равна на предоставените безплатни квоти. Така компанията се ангажира да модернизира производството си и да намали количествата емитиран въглероден диоксид в замяна на предоставените й безплатни квоти.

Очаква се използването на възможността за дерогация да има положителен социален и икономически ефект – няма да бъде допуснат рязък скок в цените на електроенергията и риск от влошаване на конкурентоспособността на икономиката.

Последвайте канала на

2547 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.03 | 08:38

1
Чета заглавието на статията и се питам: - Нова държава ли се появи на картата на света?!

Добави коментар

Водещи новини