Отхвърлиха здравните реформи, предложени от президента на Колумбия

  • 04 април 2024 15:28

  • 200
  • 1
Отхвърлиха здравните реформи, предложени от президента на Колумбия
© pixabay

Здравните реформи, предложени от колумбийския президент Густаво Петро, бяха отхвърлени от сенатската комисия, предаде "Ройтерс". Това е поредното поражение за левите.

Според правителството реформите имаха за цел да вземат властта от застрахователите и така да се разшири достъпът до здравеопазване. Но противниците предупредиха, че това отваря възможности за корупция.

Законопроектът за здравеопазването предлага създаването на правителствена агенция, която да централизира плащанията на клиники и болници, които често се оплакват от забавяния.

Според органа, който администрира плащанията към здравната система, правителството дължи около 2 трилиона песо на доставчиците на здравни услуги, въпреки че болници, клиники и други организации казват, че цифрата е много по-висока - около 10 трилиона песо.

Реформата също така предлага създаването на центрове за първична медицинска помощ, за да се гарантира навременна грижа за пациентите и да се освободят спешните услуги, но по този начин пациентите се ограничават до клиники, които са в близост до мястото, на което живеят.

Правителството ще може да предложи друга версия на реформата в началото на юли месец.

Правителството на Петро е поело контрол над две големи здравни застрахователни компании през изминалата седмица - Sanitas и Nueva EPS. Двете компании имат около 16 милиона застраховани.

Правителството твърди, че компаниите не са успели да осигурят адекватна грижа.

Опозицията критикува този ход, като обяснява, че това би дало на правителството по-голям контрол върху здравната система.

Колумбия изгони аржентински дипломати, след като Милей нарече колумбийския президент "терорист"

Според анализатора Серхио Гузман правителството може да се опита да се намеси чрез регулаторите в отговор на законодателния провал.

Петро също настоява за пенсионна реформа и промени в трудовото законодателство.

Припомняме, че миналата година хиляди излязоха на антиправителствен протест, който беше и срещу радикалните здравни реформи, предложени от колумбийският президент.

Последвайте канала на

Калина Христова
200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.04 | 16:53

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини