Премиерът на Хаити не може да се върне в страната си

  • 06 март 2024 09:33

  • 588
  • 1
Премиерът на Хаити не може да се върне в страната си
© Getty images (архив)

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри (на снимката) не може да се върне в страната си. Снощи той пристигна в американската територия Пуерто Рико на фона на задавания от мнозина наблюдатели въпрос защо все още не се е върнал в страната си, където ескалиращото насилие от страна на престъпни групировки заплашва да свали правителството му от власт и вече принуди хиляди хора да напуснат домовете си, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Канцеларията на губернатора на Пуерто Рико потвърди, че Анри е пристигнал в столицата Сан Хуан. Местни медии съобщиха, че Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити, по-рано не е разрешила на самолета му да кацне.

Ариел Анри, който пое властта след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г., отсъства от страната на фона на избухналото миналата седмица насилие. Анри запази мълчание, докато кръстосваше света - от Южна Америка до Африка, без да е обявил дата на завръщане.

Междувременно въоръжени групировки се възползваха от липсата на власт, като в понеделник влязоха в престрелка с полицията на главното международно летище в Хаити и организираха масово бягство от двата най-големи затвора в страната.

Дори от указа, с който се обявява извънредно положение и комендантски час за възстановяване на реда, липсва подписът на Анри, отбелязва Ройтерс. Той беше подписан от неговия министър на финансите, който изпълнява функциите на министър-председател.

Хаити обяви извънредно положение и полицейски час

"Това е въпросът за милион долара", каза Джейк Джонстън, научен сътрудник във Вашингтонския център за икономически и политически изследвания. "Фактът, че той дори не си е отворил устата от началото на насилието, подхрани всякакви спекулации", посочи Джонстън.

Вчера следобед мистерията сякаш се разсея, след като официални представители съобщиха, че Анри е кацнал в Пуерто Рико. Той е пристигнал късно следобед в Сан Хуан с чартърен полет от Ню Джърси. Според данни от сайтове за проследяване на полетите самолетът се насочил към Доминиканската република, която дели с Хаити остров Еспаньола, но се отклонил към Пуерто Рико.

Часове преди самолетът да пристигне в Пуерто Рико, доминиканското правителство обяви, че незабавно преустановява целия въздушен трафик с Хаити.

Междувременно Джими Шеризие, бивш елитен полицай, който оглавява съюз от банди, поел отговорност за нападенията, снощи повтори, че целта му е да блокира завръщането на Анри в страната и да го принуди да подаде оставка.

Въоръжени банди нападнаха затвор в Хаити и освободиха стотици затворници

Последвайте канала на

Novini.bg
588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.06 | 13:53

1
78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това--->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини