Хаити обяви извънредно положение и полицейски час

  • 04 март 2024 09:02

  • 1406
  • 7
Хаити обяви извънредно положение и полицейски час
© Getty Images/Guliver

Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в столицата Порт о пренс, се казва в изявление, след като 4000 затворници избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на Хаити "въвежда полицейски час в понеделник, вторник и сряда от 18 ч. до 5 сутринта, както и в неделя от 20 ч. до 5 ч. Решението е взето въз основа на публикуван вчера указ, с който се обявява извънредно положение на цялата територия на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о пренс. 

Извънредното положение е въведено за срок от 72 часа, с възможност за удължаване, цитира БТА.

След нападението срещу националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха неизвестен брой затворници, в събота полицейският профсъюз отправи призив за спешна подкрепа, отбелязва АП. Извършваното от банди насилие в карибската страна отбеляза нов възход, след като временният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да договори международна полицейска операция. Споразумението беше подписано в петък, като се очаква кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити, за да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите парализираха обществения живот в части от хаитянската столица. Според правителството са било убити няколко полицаи.

Вестник "Маями Хералд" съобщи, че в препълнения затвор са били задържани няколко лидери на банди, както и заподозрени във връзка с убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, убит с дванадесет изстрела в резиденцията си през нощта на 7 юли 2021 г. Според разследването около 20 колумбийски наемници са извършили престъплението от името на няколко организатори. Смята се, че първоначалният план на заговорниците е бил да отвлекат Моисе и да го заменят като държавен глава, но обстоятелствата на убийството все още не са напълно изяснени.

След убийството на Моиз ситуацията със сигурността в Хаити се влоши драстично. Според оценки на ООН бандите, използващи насилие, контролират около 80% от хаитянската столица и все повече разширяват сферата си на влияние в други части на страната.  Насилието изостря несигурната ситуация с доставките, като по данни на ООН почти половината от 11-те милиона жители на Хаити страдат от глад.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1406 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.03.04 | 09:21

2
ХАЙТИ е ОКУПИРАН ОСТРОВ от АМЕРИКАНСКИЯ АГРЕСОР ! СМЪРТ ЗА ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА.. !

2024.03.04 | 10:51

7
Точно така е !!!
Емѝ...Слава Украйна-духам на Люляка-МЍРОСЛАВ БЛАЖ

2024.03.04 | 10:30

6
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако премине към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌
Слава Украйна

2024.03.04 | 10:14

5
Навални пожертва живота си за да спаси русия а Путин жертва русия за да се спаси! СЛАВА НА УКРАЙНА! ✌️
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ- АТИЛА

2024.03.04 | 10:07

4
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако премине към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌
Емѝ...ЯМ си изпражненията от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.03.04 | 09:22

3
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.

2024.03.04 | 09:19

1
Хаитянина ни превърна в Хаити, но българите харесваме САЩ и линията им на политически убийства.

Добави коментар

Водещи новини