Извънредно положение заради престъпността в Еквадор

  • 02 април 2023 12:53

  • 522
  • 0
Извънредно положение заради престъпността в Еквадор
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Еквадор обяви извънредно положение в главното пристанище на страната и в други две провинции, засегнати от трафика на наркотици и престъпността, съобщи Франс прес.

Районът, в който е обявено извънредното положение, включва град Гуаякил и двата отдалечени града Дуран и Самборондон, както и западните провинции Санта Елена и Лос Риос, обяви президентът Гилермо Ласо в обръщение по радиото и по телевизията. Той не уточни продължителността на извънредното положение, което влиза в сила днес и ще включва полицейски час между 1:00 и 5:00 сутринта местно време (06:00 до 10:00 ч. по Гринуич).

Конституцията позволява на президента да обяви извънредно положение и да извика армията, когато страната е изправена пред сериозни вътрешни сътресения. „Имаме общ враг: престъпността, трафика на наркотици и организираната престъпност“, заяви Ласо.

Жертвите на свлачището в Еквадор достигнаха най-малко 27 души, над 60 са в неизвестност

Извънредно положение вече е обявявано в Гуаякил три пъти през миналата година. В крайбрежната провинция Есмералдас, която граничи с Колумбия и е една от най-засегнатите от престъпността и трафика на наркотици, 60-дневно извънредно положение беше въведено в началото на миналия месец.

Еквадор е разположен между Колумбия и Перу, които са водещите производители на кокаин в света. Страната залови рекордните 210 тона наркотици през 2021 г., предимно кокаин, пътуващ за европейските пристанища. През 2022 г. конфискациите надхвърлиха 200 тона наркотици и правителството обяви война на трафикантите, които яростно защитават наркомаршрутите.

В същото време броят на убийствата нарасна почти двойно. Между 2021 г. и 2022 г. той е нараснал от 14 на 25 на 100 000 жители, според властите.

Росица Валентинова
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини