Мексико заяви, че съжалява за решението на Перу да отзове посланика си

  • 26 февруари 2023 06:45

  • 464
  • 0
Мексико заяви, че съжалява за решението на Перу да отзове посланика си
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Мексико заяви, че съжалява за решението на перуанския президент Дина Болуарте да отзове посланика на страната си в отговор на критиките от страна на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на мексиканското външно министерство департамент за външни отношения се казва, че Мексико "ще запази отворени дипломатическите канали за комуникация в полза на двете общества, а също така изразява надежда, че скоро ще бъде постигнато демократично споразумение за разрешаване на различията в нашата приятелска латиноамериканска страна".

На редовния си сутрешен брифинг в петък президентът на Мексико заяви, че е видял социологически проучвания, "в които фалшивият президент (Болуарте) има 15% одобрение, а 85% не я одобряват". Той каза също, че депутатите в перуанския парламент имат още по-малко одобрение. "Те имат 90% неодобрение и въпреки това управляват с щикове и с репресии, със сила", добави Лопес Обрадор.

По-късно в петък Болуарте отхвърли коментарите на Лопес Обрадор "по отношение на вътрешните работи на Перу и неприемливите въпроси, които той многократно формулира относно конституционния и демократичен произход на моето правителство". С оттеглянето на посланика дипломатическите отношения между Перу и Мексико "формално остават на ниво шарже д'афер", заяви перуанският президент в свое изявление в президентския дворец в Лима, пише БТА.

Дина Болуарте встъпи в длъжност на 7 декември, като дотогавашният президент Педро Кастильо беше свален от парламента и вкаран в затвора, след като се опита да разпусне Конгреса, за да избегне гласуване за отстраняването му от длъжност. Оттогава досега в страната има протести, при които загинаха 60 души, 48 от които в резултат на преки сблъсъци с полицията.

Росица Валентинова
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини