Мексико иска да намали вноса на царевица с 30-40%

  • 26 януари 2023 14:23

  • 168
  • 1
Мексико иска да намали вноса на царевица с 30-40%
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мексико няма да може напълно да замени цялата царевица, която внася до 2024 г., каза заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес, но страната се надява да намали покупките си между 30 и 40 процента, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Мексико вече задоволява потребностите си от бяла царевица, но е силно зависимо от вноса на жълта царевица, която до голяма степен купува от САЩ като храна за добитък.

Мексико може да се затрудни да осигури вноса на ГМО царевица до 2024 г.

По-рано тази седмица американски представители на земеделието и търговията изразиха "сериозна загриженост" относно политиките на Мексико в областта на селскостопанските биотехнологии на срещи с мексиканските си колеги, тъй като продължаващите разногласия застрашават десетилетия на процъфтяваща търговия с царевица между съседите.

Притесненията на Вашингтон се съсредоточават върху натиска на мексиканския президент да забрани така наречената биотехнологична царевица или сортове, разработени с генетично модифицирани организми (ГМО), да влизат в Мексико, ако са предназначени за консумация от човека. Съединените щати представляват по-голямата част от вноса на мексиканска царевица.

"Предложеният подход на Мексико, който не се основава на науката, все още заплашва да наруши двустранната селскостопанска търговия за милиарди долари, да причини сериозни икономически щети на американските фермери и мексиканските животновъди и да задуши важни иновации, необходими, за да помогнат на производителите да отговорят на належащите климатични условия и продоволствени предизвикателства пред сигурността", каза Катрин Тай от офиса на търговския представител на САЩ (USTR).

Страните са в спор относно указ, издаден от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2020 г., който се стреми да прекрати вноса на генетично модифицирана царевица и хербицида глифозат до 2024 г.

Мексико реши да отложи забраната си за покупки на ГМО царевица от САЩ до 2025 г., решение, което се счита за задоволително от правителството на САЩ, заяви мексиканският министър на земеделието Виктор Вилалобос миналия месец.

Мексико е един от най-големите купувачи на американска царевица, като американските фермери изпращат около 17 милиона тона предимно ГМО жълта царевица в Мексико годишно, по-голямата част от която се използва за храна на животни. Мексиканските власти заявиха, че ще продължат да внасят ГМ царевица за храна на животни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.26 | 14:36

1
Е,.....настана време..."разделно"....

Добави коментар

Водещи новини