Шести министър подаде оставка след идването на власт на перуанската президентка Болуарте

  • 26 януари 2023 09:19

  • 227
  • 0
Шести министър подаде оставка след идването на власт на перуанската президентка Болуарте
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министърката на производството в Перу Сандра Белаунде Арниляс е подала оставка на фона на продължаващите масови протести в южноамериканската страна, съобщи местният вестник „Република“. Тя е шестият член на кабинета, който се оттегля от поста си след идването на власт през декември на президентката Дина Болуарте, съобщи ТАСС.

След съобщенията за няколко загинали по време протестите, на 15 декември оставка подадоха министрите на образованието и на културата. А на 14 януари се оттеглиха вътрешният министър, министърът на труда и заетостта и министърката по въпросите на жените и уязвимите групи.

Перуански депутати вчера внесоха искане за импийчмънт на президентката Болуарте, която е на власт малко повече от месец. Основание за искането е „трайната морална недееспособност“ на Болуарте.

Опитът за отстраняване на президентката се прави на фона на съпроводени с насилие протести, в които загинаха  десетки хора. Те последваха отстраняването от длъжност миналия месец на предишния държавен глава Педро Кастильо. 

Втора поредна нощ на безредици в Лима, десетки са арестувани

Искането е подписано от 28 леви членове на Конгреса, които подкрепят Кастильо. За внасяне на такова искане са нужни поне 26 подписа, пише БТА.

Предстои искането да бъде одобрено с 52 гласа, преди да може да бъде обсъждано в Конгреса, където трябва да събере подкрепа от две трети от гласовете.

В искането се изтъква, че никога досега в историята на Перу правителство, което е управлявало едва месец, не е убивало над 40 души по време на протести. Вносителите обвиняват Болуарте, че е позволила издевателства и непропорционална употреба на сила.

Самата Болуарте обвинява задържания в предварителен арест Кастильо, на когото беше вицепрезидент, че е насърчавал политическата поляризация  през 17-те си месеца начело на Перу.

Във вторник Болуарте призова за „политическо примирие“. Тя обвини наркотрафиканти и други сили, че разпалват  насилието по улиците.

Службата на перуанския омбудсман съобщи, че вчера са били издигнати над 90 блокади на различни места в страната, а в град Куско е загинал човек.

Най-малко 47 души са станали жертва на сблъсъците откакто протестите избухнаха през декември, сред тях има и полицай. Ранените са стотици.

Правозащитни групи обвиняват органите на реда и войници в използването на прекомерна сила, включително бойни патрони и сълзотворен газ, пускан от хеликоптери.

Силите за сигурност казват, че протестиращи, главно в южните райони на Перу, използват самоделни оръжия и експлозиви.

Росица Валентинова
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини