Перуанският президент внесе законопроект за произвеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори

  • 03 февруари 2023 13:46

  • 252
  • 0
Перуанският президент внесе законопроект за произвеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Перуанският президент Дина Болуарте внесе законопроект за произвеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори още тази година, за да се успокои напрегнатата обстановка в страната заради протестите, след като депутатите в силно фрагментирания Конгрес (парламент) седмици наред не бяха в състояние да постигнат споразумение по въпроса заради политически боричкания помежду им, предаде Ройтерс.

В текста на законопроекта, с който Ройтерс успя да се запознае, се предлага през октомври тази година заедно да бъдат произведени предсрочни президентски и парламентарни избори и новоизбраният държавен глава и новият състав на парламента съответно да встъпят в длъжност в края на декември. Мандатът им ще бъде петгодишен, до юли 2028 г.

Разположената в Андите страна от почти осем седмици е в плен на антиправителствени протести, при които при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност загинаха 48 души, най-вече в богатите на медни залежи южни части на Перу. Едно от основните искания на протестиращите, които излязоха по улиците заради свалянето от власт на бившия ляв президент Педро Кастильо, беше именно час по-скоро да бъдат произведени предсрочни избори.

Новият законопроект беше внесен, след като преди това поради липса на парламентарен консенсус  депутатите в Конгреса отхвърлиха поредица предложения за насрочване на избори въпреки масовата обществена подкрепа за предсрочен вот. Най-пресният случай беше в сряда, когато след дни наред на разисквания при закрити врата народните представители за пореден път не успяха да постигнат съгласие по въпроса.

Втора поредна нощ на безредици в Лима, десетки са арестувани

Причината за този блокаж е, че политическите партии във фрагментирания Конгрес имат тежки разминавания за това по какъв път да поеме Перу.

Някои представители на десницата например не желаят мандатите им да бъдат предсрочно прекратени, докато левите партии обявиха, че няма да подкрепят нито един законопроект за избори, ако в него не бъде предвидено и произвеждането на референдум с необвързващ характер за изработване на нова конституция. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини