Властите в Перу очакват демонстрациите да утихнат

  • 19 декември 2022 13:37

  • 213
  • 0
Властите в Перу очакват демонстрациите да утихнат
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Перуанските власти изразиха днес очакванията си, че демонстрациите, които започнаха след падането от власт на президента Педро Кастильо, ще утихнат, предаде Франс прес.

"Мерките, които взехме, действат. Агресивността на хората, които участват в демонстрациите, намалява", заяви вчера по телевизията премиерът Педро Ангуло.

Демонстрантите настояват за освобождаването на Кастильо, за оставката на неговата приемница на президентския пост Дина Болуарте, която вече обяви, че няма да се оттегли, за разпускането на парламента и за незабавното произвеждане на избори, пише БТА.

Президентът на Перу няма да подава оставка

Очаква се утре перуанският парламент отново да гласува по въпроса дали изборите, които понастоящем са предвидени за 2026 г., да бъдат произведени догодина. При гласуване миналата година този ход не бе подкрепен от достатъчно голям брой депутати. От социологическите проучвания обаче става ясно, че 83 процента от перуанците искат предсрочни избори и че може да се стигне до сериозна криза, ако това искане не бъде удовлетворено.

Най-ожесточени са протестните прояви в планинските райони на Южно Перу - регион, в който царува бедността.

Демонстрациите започнаха, след като на 7 декември Кастильо се опита да разпусне парламента и да вземе властта в свои ръце.

Съединените щати призоваха перуанските политици да осъществят реформа на институциите, която да гарантира стабилността на демокрацията в Перу.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини