Президентът на Перу няма да подава оставка

  • 18 декември 2022 06:42

  • 592
  • 2
Президентът на Перу няма да подава оставка
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Перу Дина Болуарте заяви, че не смята за необходимо да се оттегля от поста и призова Конгреса (парламента на страната) да одобри предсрочни избори, обобщи АП.

Според нея оставката ѝ "няма да реши проблема". Тя заяви, че е направила всичко по силите си, включително е изпратила законопроект до Конгреса за изборите.

"Настоявам да се преразгледа възможността за провеждане на гласуване в пленарна зала на предложените текстове", каза тя.

На 16 декември Конгресът не одобри предложената конституционна реформа за отлагане на изборите за 2023 г.

Перу обяви извънредно положение

Кризата в Перу избухна по-рано през декември, когато бившият президент Педро Кастийо обяви разпускането на Конгреса и обявяването на извънредно положение в страната, след като депутатите повдигнаха въпроса за възможността за трето отстраняване на президента от власт във връзка с корупция.

Въпреки предприетите от президента мерки, депутатите все пак се събраха и подложиха Кастийо на импийчмънт. Скоро той бе задържан и бе отведен в ареста, а срещу него беше започнато наказателно разследване.

След тези събития в няколко части на страната избухнаха бунтове. Латиноамериканските медии отбелязват, че Болуарте изглежда не е успял досега да стабилизира политическата ситуация в страната.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
592 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.18 | 11:40

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.18 | 06:55

1
ВЪЗРАЖДАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини