Без влакове между Куско и Мачу Пикчу заради протестите в Перу

  • 13 декември 2022 09:21

  • 527
  • 0
Без влакове между Куско и Мачу Пикчу заради протестите в Перу
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Железопътният транспорт между Куско и града на инките Мачу Пикчу – туристическата перла на Перу, днес ще бъде спрян поради продължаващите в страната демонстрации срещу президентката Дина Болуарте. Това съобщи вчера операторът на железниците "Перурейл", предаде Франс прес.

Основният маршрут, водещ към каменния архитектурен комплекс, започва в Куско, бивша столица на империята на инките, откъдето се пътува с влак. Според оператора решението му е взето, за да се  гарантира сигурността на пътниците, тъй като има риск от блокиране на жп линии.

Пет са вече жертвите на продължаващите протести в Перу

"Перурейл" обеща във Фейсбук да подпомогне всички, купили вече билети, за да посетят основната забележителност на страната. Компанията например ще им разреши да променят датата на пътуването си без допълнителни разходи, посочва ТАСС.

От средата на миналата седмица в Перу се засилват протестите срещу отстраняването на Педро Кастильо от президентския пост. За да избегне импийчмънт, той нареди да бъде разпуснат парламентът, но скоро след това бе арестуван по обвинение в "бунт" и "заговор".

Демонстрантите настояват за предсрочни избори, при все че новата президентка Болуарте обеща да води преговори за изтегляне на изборите 2026 за 2024 г. Протестиращите блокират пътища, окупират летища, нападат административни сгради и телевизионни студия. При сблъсъци с полицията пострадаха над 110 служители на реда. 

По данни на омбудсмана Елена Ревояр по време на антиправителствените протести са загинали 7 души, включително двама непълнолетни, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини