Болсонаро създаде комитет за борба с коронавируса сред индианското население

  • 11 януари 2022 20:52

  • 3991
  • 3
Болсонаро създаде комитет за борба с коронавируса сред индианското население
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бразилският президент Жаир Болсонаро издаде указ за създаването на комитет за борба с разпространението на коронавируса сред индианското население в Бразилия. Той обаче направи това едва две години след началото на пандемията и почти две години след произнасяне на съда по въпроса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Комитетът ще отговаря за мерките за борба с разпространението на пандемията сред изолираните и сред наскоро засегнатите от нея индиански народности", се казва в обнародвания днес в официалния държавен вестник указ.

Още през юли 2020 г. съдия от бразилския Върховен съд нареди да бъдат взети мерки за предпазването на индианските общности от COVID-19.

Заразените с коронавирус в Бразилия от началото на пандемията са над 22 милиона по официални данни, но с уговорката, че системата на здравното министерство, обработваща информацията за разпространението на коронавируса, продължава да е извън строя заради предполагаема хакерска атака.

Общият брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19, е 618 000, един от най-високите в света.

Населението на Бразилия е около 210 млн. души.

С напредването на ваксинационната кампания броят на жертвите рязко спадна. Почти 70 процента от населението е имунизирано.

В последно време броят на положителните тестове отново се покачи, което се отдава на фактори като разпространението на варианта Омикрон и коледните и новогодишните празници.

Огнище на COVID-19 в Дома за възрастни хора в Ямбол

Индианското население в защитените зони беше посочено като приоритетна група за ваксинация срещу COVID-19, тъй като там разпространението на вируса понякога излиза извън контрол.

Самите индианци винят за това най-вече нелегалните златотърсачи, които според тях донасят вируса в земите им. Същевременно докато индианците смятат себе си за пазители на гората, бразилският президент е застъпник за по-активното икономическото усвояване на Амазония и иска да разреши златодобива в индианските райони, който досега беше забранен от закона.

Службите за опазване на околната среда и контролните органи съзнателно бяха отслабени, отбелязва ДПА. Кризата с коронавируса още повече ограничи дейността им.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
3991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Евангелистисте и Ал Кайда са опасни

2022.01.11 | 23:12

3
Този и Тръмп са идиоти евангелисти!

2022.01.11 | 21:36

1
Той е напълно неспособен да се справи с кризата.
alabala

2022.01.11 | 21:52

2
Celijat svjat e na tova deredze dupe da ni e jako. Globalistite(satanistite) sa podgotvili goljam spektakal za bednite horica.Great reset Klaus Shwab.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини