В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикант

  • 24 октомври 2021 06:31

  • 3496
  • 1
В Колумбия заловиха най-издирвания наркотрафикант
© Getty Images, архив

Колумбийските власти за успели да заловят Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел - лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

Отониел е бил заловен в събота при операция, извършена от въоръжените сили на Колумбия, са потвърдили източници от армията и полицията.
Колумбийското правителство обяви награда от 3 милиарда песо (около 800 хиляди долара) за информация за местонахождението на Отониел, а САЩ предложиха 5 млн. долара за помощ за откриването му.

След престой при левите партизани и кратка кариера в паравоенните групи, 50-годишният Усуга се издигна до водачеството на Клана на Залива, един от наркокартелите в Колумбия. Картелът разполага с около 1200 въоръжени мъже, в основната си част бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки, и има присъствие в 10 от 32 колумбийски провинции.

СДВР с нощна акция срещу незаконно пребиваващи и разпространение на наркотици

През 2016 г. колумбийските власти започнаха Операция Агамемнон, при която убиха и заловиха десетки от помощниците на Отониел и започнаха да издирват авоарите му, като в резултат го принудиха да бъде постоянно в движение, твърди полицията.
Във видеозапис през 2017 г. Отониел обяви намерението си да се предаде на правосъдието, но това не се случи.

През март колумбийската полиция и американската агенция за борба с наркотиците DEA заловиха сестрата на Отониел, която беше екстрадирана в САЩ да бъде съдена по обвинения в наркотрафик и пране на пари.
Според властите освен с наркотрафик Кланът на Залива се занимава и с нелегален добив на полезни изкопаеми. Колумбийското правителство обвинява картела в заплахи и убийства на общностни лидери в цялата страна.

Борислава Бибиновска
3496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДаНакажемШайката

2021.12.26 | 19:00

1
А нашият брои пачки и кюлчета под "зоркото" око на Каскета.

Добави коментар

Водещи новини