Колумбия ще разследва ФАРК, набирала в редиците си хиляди непълнолетни

  • 11 август 2021 15:51

  • 622
  • 0
Колумбия ще разследва ФАРК, набирала в редиците си хиляди непълнолетни
© Getty images (архив)

Трибуналът, натоварен да съди престъпленията от времето на колумбийския конфликт, съобщи вчера, че започва разследване срещу бившата групировка ФАРК, подписала мирно споразумение през 2016 г., тъй като през петте десетилетия въоръжена партизанска борба е набрала в редиците си 18 667 непълнолетни, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Инструментализирането на деца в конфликта е причинило страдания на колумбийското общество", заяви председателят на Специалната юрисдикция за мир Едуардо Сифуентес на пресконференция в Богота.

Трибуналът уточни, че най-малко 5691 от тези непълнолетни са били на възраст под 14 години, което представлява нарушение на международното хуманитарно право.

Революционните въоръжени сили на Колумбия ФАРК системно са набирали и използвали деца около тази възраст с цел да водят въоръжения конфликт, противно на собствените им ангажименти", заяви Специалната юрисдикция за мир в комюнике.

Бивш партизанин от ФАРК е избран за пръв път за кмет в Колумбия

Трибуналът ще изслуша 26 бивши бойци от марксистката партизанска групировка, за да чуе тяхната "версия". След това магистратите ще решат да им се повдигнат ли обвинения в отвличания, убийства и сексуално насилие.

Бившите участници във въоръжения конфликт, които се изправят пред Специалната юрисдикция за мир, се задължават да кажат истината за своите престъпления и да обезщетят жертвите, срещу което получават наказания, различни от затвор.

В противен случай обикновен съд може да им наложи наказание до 20 години лишаване от свобода.

 

Валери Зайцев
622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини