Приближен на президента Мадуро бизнесмен бе екстрадиран в САЩ

  • 17 октомври 2021 07:16

  • 769
  • 0
Приближен на президента Мадуро бизнесмен бе екстрадиран в САЩ
© gettyimages (архив)

Венецуелското правителство заяви, че ще спре преговорите с опозицията, които трябваше да бъдат подновени днес, заради екстрадицията от Кабо Верде в САЩ по обвинения за пране на пари на колумбийския бизнесмен Алекс Сааб, който има и венецуелско гражданство. Това съобщи председателят на Националното събрание Хорхе Родригес, оглавяващ правителствената делегация на преговорите, цитиран от световните агенции.

Венецуелското правителство през септември назначи Сааб, който бе арестуван в Кабо Верде през юни 2020 г., след като самолетът му кацнал там за презареждане, за член на преговорния си екип на разговорите с опозицията, които са водени в Мексико. "Във връзка с тези нечувани действия нашата делегация съобщава, че преустановява участието си в диалога. Вследствие на това няма да пристигнем за новия кръг преговори, който трябваше да стартира днес в столицата на Мексико", каза на пресконференция Родригес. "Това е поредният акт на агресия на САЩ към Венецуела, имайки предвид, че Алекс Сааб бе включен от нашата страна като пълноправен участник в преговорния процес", допълни председателят на венецуелския парламент.

Защо Мадуро склони на диалог с опозицията?

Американското министерство на правосъдието повдигна през 2019 г. обвинения на Сааб във връзка със схема за подкупи, чрез която да се извличат облаги от държавно контролирания обменен курс на венецуелската валута, припомня БТА. Бизнесменът бе санкциониран от САЩ също заради предполагаемо организиране на корупционна мрежа, която позволявала на Сааб и Мадуро да се облагодетелстват от държавна програма за хранителни субсидии. Адвокатите на Сааб нарекоха обвиненията на САЩ "политически мотивирани".

Филип Епитропов
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини