Мадуро поиска незабавна отмяна на санкциите срещу Венецуела

  • 27 май 2021 07:31

  • 434
  • 0
Мадуро поиска незабавна отмяна на санкциите срещу Венецуела
© Getty images

Венецуелският президент Николас Мадуро поиска снощи незабавна отмяна на санкциите срещу неговата страна като първа точка в преговорите с опозицията, след полученото на 11 май предложение за диалог от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

В рамките на тези преговори Мадуро изложи три точки: отмяна на наложените от САЩ санкции, целящи да го свалят от власт, признаване на сегашния парламент, контролиран от чавистите и отмяна на запорите върху държавните сметки в чужбина. "Три точки за начало", подчерта президентът социалист в реч, излъчвана по телевизията.

Гуайдо, признат за и.д. президент на Венецуела от петдесетина страни, предложи преди две седмици подновяване на преговорите с Мадуро, за да бъдат договорени нови избори. В замяна той предложи постепенна отмяна на санкциите, информира БТА.

Мадуро започна да допуска чуждестранна помощ срещу глада и COVID-19

Опозиционният лидер настоява, че трябва да бъде постигнато "споразумение за национално спасение", отбелязва АФП. Мадуро заяви, че е склонен да се срещне с опозицията "когато искат и където искат", но само три дни след отправеното от Гуайдо предложение постави като услови за участието си отмяна на запора върху сметки в чужбина и предаване на контрола над филиал на държавната петролна компания, който беше прехвърлен на Гуайдо от Вашингтон.

Novini.bg
434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини