Протестите срещу Болсонаро в Бразилия свидетелстват за слаба народна подкрепа за импийчмънт

  • 13 септември 2021 07:12

  • 716
  • 1
Протестите срещу Болсонаро в Бразилия свидетелстват за слаба народна подкрепа за импийчмънт
© Getty Images/Guliver (архив)

Броят на участниците в състоялите се вчера протести в Бразилия срещу президента Жаир Болсонаро беше по-малък, отколкото в демонстрациите, които той свика по-рано миналата седмица.

Това подчертава, че натискът от улиците продължава да не е достатъчен, за да се даде тласък на усилия за отстраняване от длъжност на държавния глава, предаде Асошиейтед прес.

Болсонаро: Или ще бъда арестуван, или убит, или ще спечеля изборите догодина

Много от протестиращите бяха облечени целите в бяло, както бяха инструктирани от политическите групи, организирали проявите в най-малко 19 щата. Забележително беше отсъствието на партии от левицата, което допринесе за по-малкия брой участници в протестите.

Демонстрантите протестираха срещу правителството, обвинявайки го, че не се справя добре с пандемията от коронавируса и рязко покачващата се инфлация. Според някои хора протестните действия са станали още по-наложителни след демонстрациите миналата седмица, на които Болсонаро засили атаките си срещу Върховния съд и заплаши да предизвика конституционна криза, цитира БТА.

Бразилският президент възрази срещу разследване и заплаши да действа извън рамките на Конституцията

Центристки депутати заявиха по-рано, че броят на участниците в неделните протести ще бъде от решаващо значение за това дали да се настоява за импийчмънт на президента.

Въпреки намаляващия си рейтинг Болсонаро продължава да е доста по-популярен от предишни президенти, подложени на импийчмънт. През 2016 г. Дилма Русеф беше отстранена от длъжност.

Радина Лазарова
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.13 | 08:29

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини