Бразилският президент възрази срещу разследване и заплаши да действа извън рамките на Конституцията

  • 05 август 2021 14:49

  • 575
  • 1
Бразилският президент възрази срещу разследване и заплаши да действа извън рамките на Конституцията
© Getty Images

Бразилският президент Жаир Болсонаро възрази вчера срещу решение на Върховния съд за разследване на действията му и заплаши да предприеме ответни действия извън рамките на Конституцията, предаде Ройтерс, като отбелязва, че сблъсъкът между крайнодесния лидер и съдебната власт ескалира.

Изказването на Болсонаро беше направено, след като съдията от Върховния съд Алешандри де Мораис одобри разследване на неоснователните обвинения на президента, че електронната система за гласуване е уязвима за измами. "Чрез фалшиви твърдения, разпространявани многократно в социалните мрежи, се формира дискурс за нелегитимност на демократичните институции, провокиращ групи поддръжници на президента към атаки срещу лица, представляващи тези институции, с цел свалянето им и замяна с други лица, споделящи политическите възгледи на привържениците на президента", се казва в съдебното постановление, цитирано от ТАСС.

Действията на президента могат да се разглеждат като нарушения на членове на Наказателния кодекс и бразилския Закон за сигурността на държавата, уточнява пресслужбата на съда. "Това разследване не е в рамките на Конституцията, така че и антидотът също не е в рамките на Конституцията", заяви Болсонаро в социалните медии, без да уточнява естеството на заплахата си.

Президентът, когото мнозина очакват да се кандидатира за втори мандат през 2022 г., е заявявал неведнъж, че електронната система за гласуване е уязвима към измами, без да предостави доказателства. Според негови критици Болсонаро, също като бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, всява съмнения преди евентуално поражение през 2022 година. Той вече е заплашвал да не приеме резултатите, ако системата не бъде променена. Бразилският държавен глава иска след всяко гласуване машината да отпечатва бележка, за да може гласовете да бъдат преброени физически.

Бразилският президент Болсонаро напусна болницата

Предложение в тази насока е внесено в Конгреса на страната и се очаква да бъде гласувано от комисия днес, но според критици има малки шансове да бъде одобрено. В момента гласуването в Бразилия е изцяло електронно. Президентът призова поддръжниците си да излязат на улиците и миналия уикенд хиляди от тях проведоха протести в няколко града, изразявайки подкрепа за предложението му, предаде БТА.

Теодора Александрова
575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.05 | 14:54

1
КОМУНИСТИТЕ СРЕЩУ БОЛСОНАРО, НИЩО НОВО. ЩЕ ИМА РЯЗАНЕ НА ЧЕРВЕНИ СЪДИИ

Добави коментар

Водещи новини