Уличните протести могат да окажат натиск върху Куба да ускори икономическите реформи

  • 06 август 2021 14:10

  • 635
  • 0
Уличните протести могат да окажат натиск върху Куба да ускори икономическите реформи
© Getty Images

Антиправителствените протести, избухнали в Куба миналия месец, се очаква допълнително да навредят на и без това обтегнатите отношения със Съединените щати, информира БТА. Това може да доведе до влошаване на изпадналата в затруднения икономика на управлявания от комунистите остров, но може и да доведе до ускоряване на темпото на реформите, казват експерти.

На 11 юли хиляди излязоха по улиците на столицата Хавана и други градове, за да изразят гнева си заради широко разпространения недостиг на храни, лекарства и стоки от първа необходимост, честите прекъсвания на електрозахранването, както и липсата на граждански свободи. Правителството на президента Мигел Диас-Канел потуши размириците бързо, а президентът на САЩ Джоузеф Байдън обяви Куба за "провалена държава" и въведе санкции срещу кубинската армия и полиция като по този начин затръшна вратата на надеждата за завръщане към ерата на затопляне на отношенията, започнала при бившия президент на САЩ Барак Обама.

"Отрицателният резултат от протестите на 11 юли е, че всяка надежда администрацията на Байдън да вдигне поне санкциите от ерата на Тръмп е разбита", каза Омар Евърлени, кубински икономист и бивш професор в Хаванския университет. "Положителният е, че ни сигнализира, че трябва да направим това, което трябва да се направи по отношение на подобряването на икономиката, без да чакаме САЩ", добави той.

След протестите, които бяха първите по рода си в Куба от 90-те години на миналия век, правителството обеща да ускори процеса на одобрение на дългоочаквани разпоредби, придаващи правен статут на съществуващи и бъдещи малки и средни предприятия. То също така обяви няколко предстоящи промени в доминираната от държавата централизирана икономика, включително разрешаване на пътуващите да внасят храна и лекарства на безмитна основа в неограничени количества и разрешаване на местните жители да продават нови и употребявани стоки.

Куба осъди 62-ма протестиращи

Чуждестранните ръководители на фирми обаче се притесняват, че протестите от миналия месец ще затруднят още повече работата им в Куба, която е почти напълно изолирана от международната финансовата система чрез санкциите, наложени от САЩ. "Сега служителите, отговорни за спазване на санкциите, които винаги са били консервативни, ще имат още една причина, както и нови санкции, чрез които да направят дори простото банкиране почти невъзможно", каза европейски бизнесмен с дългогодишен опит на острова, пожелал анонимност. Според Рикардо Торес, икономист и професор в Хаванския университет, репутацията на Куба като стабилна страна е била опетнена от демонстрациите на 11 юли и това може би е довело до "отблъскване на чуждестранни инвеститори и дори местни предприемачи. "

"Толкова много правила"
 

Зависимата от вноса икономика на Куба, която е подложена на търговско ембарго от САЩ вече почти шест десетилетия, беше допълнително подложена на натиск от санкции, наложени от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Последствията от пандемията от коронавирус направиха още по-големи бедите й. Обектите от туристическия сектор на острова, ключов източник на чуждестранни приходи, останаха затворени през голяма част от последните 18 месеца. Според официални данни кубинската икономика се е свила с 10,8 процента през 2020 година. Тя се е свила с още 2 процента през първите шест месеца на 2021 г., сравнено със същия период на миналата година. Вносът е спаднал с около 40 процента през последните 18 месеца.

Според Диас-Канел, който пое поста от Раул Кастро през 2018 г., протестите миналия месец са по вина на САЩ. Той обвини Вашингтон в опит за мек преврат, но също така сигнализира, че е отворен към реформи и преоценка на политиката на Куба. Правителството призна, че има остра нужда от помощ. Увеличаването на случаите на COVID-19, предизвикано от варианта Делта, заплашва да смаже здравната система и да подкопае и малкото икономическа дейност, която все още съществува. Кризата подтикна Китай, Русия, Мексико, Виетнам и други страни да изпратят помощ на Куба.

ЕС призова властите в Куба незабавно да освободят всички задържани протестиращи

Преди една година кубинското правителство обяви извънредно положение и заяви, че ще даде приоритет на развитието на ваксини за COVID-19, производството на храни, децентрализацията на държавни компании и растежа на частния сектор. Но осъществяването на реформите отнема твърде много време и цялата икономика е свръхрегулирана и бюрократична, каза европейски инвеститор, също пожелал анонимност. "Те трябва да свършат нещата бързо. Има толкова много правила и всички са ужасени да не нарушат някое от тях", каза
инвеститорът, който посочи като пример за грешки в системата държавна свинеферма, където животните умират от глад, защото се чака разрешение за закупуване на фураж.

"Те трябва да издадат някакъв указ, който не само да позволи на мениджърите да действат веднага, без да искат разрешение или да го искат по-късно, но и ги наказва, ако не го направят ", каза той. Евърлени, както и много други местни икономисти, каза, че той подкрепя реформите, но добави, че правителството трябва направи повече. "Те трябва да премахнат всички препятствия, които пречат на частния бизнес и да позволят на всеки отглежда и продава храна без безкрайна бюрокрация и разрешения ", каза той.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини