Имате нужда от фалшив здравен пропуск за коронавирус? Добре дошли в Мексико

  • 22 юли 2021 13:45

  • 592
  • 0
 Имате нужда от фалшив здравен пропуск за коронавирус? Добре дошли в Мексико
© pixabay

Търсите здравен пропуск, но без да сте се ваксинирали срещу КОВИД-19? Това вече няма значение. В Мексико за няколкостотин песо ти правят фалшификат, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25467

Преди няколко дни фалшифицирана версия на скъпоценния документ, който по принцип позволява пътуване до определени страни без поставяне под карантина, бе дискретно предложена за продажба в Санто Доминго, централен квартал на мексиканската столица, вече известен с производство на подправени свидетелства за раждане, шофьорски книжки, дипломи и други паспорти.

Това е от особен интерес за пътуващите, които отказват да се ваксинират, получили са само една от двете необходими дози или чиято ваксина не е одобрена от страната, която желаят да посетят.

"Ако сте били ваксинирани с китайски ваксини, тук го променяме на "Пфайзер" или "Спутник V", обяснява Крис, мъж на около петдесет години, който предлага тази услуга посред бял ден, както потвърди АФП.

Присъствието на мексиканска полиция в района не намалява ентусиазма нито на измамниците, нито на техните клиенти.

Здравният пропуск се предлага на цена между 1100 песо (около 56 долара) и 2000 песо (около 100 долара).

"След два часа ще получите документа си", уверява Крис хората, чиито лица са покрити с предпазни маски.

Модифициран код

Здравното министерство на Мексико наскоро обяви, че мексиканците могат да изтеглят сертификата си за имунизация срещу КОВИД-19 безплатно от официален сайт за тези, които искат да пътуват извън страната или по други мотиви.

"Хората идват тук, защото имат само една поставена доза ваксина или трябва да я сменят с друга", обяснява Крис.

Законният документ има кюар код, който при сканиране от четец пренасочва към официалния уебсайт, за да се удостовери, че потребителят е напълно ваксиниран.

Създателите на фалшиви сертификати обаче предлагат модифициран Кю Ар код, който в действителност не работи.

"Ако престъпниците имаха технически възможности, те щяха да произведат кюар код, който може да предостави валидни данни", каза Карлос Рамирес, специалист по киберсигурност, пред АФП.

Според експерта измамниците не разполагат с техническите средства, за да стигнат до края на схемата си "чрез зареждане на всеки кюар код с данните, поискани от техните клиенти".

Запитано от АФП, здравното министерство не пожела да коментира мерките, които предприема за защита от измами или за противодействие срещу този вид незаконна дейност.

Сертификатите за ваксинация не са единствените измами, които са се появили по време на пандемията.

Съобщава се, че фалшивите ваксини на "Пфайзер", иззети в Мексико и Полша, са продавани за до 1000 долара бройката.

Мексиканското правителство конфискува също пратка с предполагаеми ваксини "Спутник V" през март от частен самолет за Хондурас.

Така наречените лабораторни тестове, предназначени да "удостоверят", че човекът е дал отрицателен тест за коронавирус, също се предлагат в Санто Доминго за 600 песо.

Чл. 243 от Мексиканския федерален наказателен кодекс предвижда, че престъплението фалшифициране "в случай на официални документи се наказва с лишаване от свобода от четири до осем години".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
592 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини