Критици на бразилския президент са атакувани чрез закон от времето на диктатурата

  • 24 март 2021 15:45

  • 184
  • 1
Критици на бразилския президент са атакувани чрез закон от времето на диктатурата
© gettyimages

Бразилската полиция започва да използва закон за националната сигурност от епохата на диктатурата срещу критици на президента Жаир Болсонаро, а адвокати и активисти се обединяват, за да им осигурят правна помощ, и обвиняват правителството в опит да накара инакомислещите да млъкнат.

В петък демонстранти предизвикаха полицията в столицата Бразилия с плакати срещу Болсонаро - ден след като четирима протестиращи бяха задържани. Те бяха нарекли президента "извършител на геноцид" заради начина му на управление на пандемията от коронавируса и носеха карикатура, на която той е редом до нацистка свастика.

Бразилският върховен съд отхвърли доказателства срещу бившия президент Лула да Силва

Полицаите не предприеха действия, докато около 40 души протестираха в продължение на един час. Законът за национална сигурност, който датира от 1983 г. - към края на военната диктатура в страната, - криминализира нанасянето на вреди на ръководителите на трите власти или излагането им на опасност. Неясно формулираната мярка напоследък беше използвана за задържане или разследване на критици на Болсонаро. Учителката по география Катя Гарсия каза, че в петък е отишла пред президентството заради арестите.

"Те бяха затворени, защото определението "извършител на геноцид" приляга много добре на президента", каза Гарсия, с предпазна маска и шлем. "Той допринесе за срива на нашата здравна система, за липсата на ваксини. Полицията не може да ни затвори устата."

И преди е имало влезли в новините обвинения срещу изявени критици на президента, включително коментатор във вестник, автор на политически карикатури и популярна звезда в ЮТюб, но законът все повече се използва срещу обикновени граждани. До момента съдът не е оставил в сила нито един от арестите, но адвокати изразяват тревога, че тази тактика се превръща в обичайна практика. И двете демонстрации в столицата Бразилия призоваха за импийчмънт на Болсонаро заради предполагаеми провали на администрацията му в борбата с пандемията, довела до смъртта на близо 290 000 души в страната. Тази седмица са регистрирани по около 3000 починали на денонощие. Президентът на няколко пъти се оплака, че е очернян несправедливо - за последно в четвъртък вечерта по време на пряко излъчване във Фейсбук.

"Наричат ме диктатор. Искам да посочите едно нещо, направено от мен за две години и два месеца, което да е било авторитарно", каза той, докато се оплакваше от вестникарска статия, в която по негов адрес е използвано определението "извършител на геноцид". Полицията в град Бразилия каза в четвъртък, че четиримата задържани протестиращи са нарушили закона за национална сигурност, "тъй като са показали свастика във връзка със символа на президента на републиката".

Бразилската федерална полиция, която преценява дали случаи, заведени от местната полиция, следва да бъдат квалифицирани като престъпления срещу националната сигурност, обаче прекрати досъдебното производство и освободи трима от четиримата демонстранти. Един остана в ареста заради съдебна заповед във връзка с друго дело.

През първите две години от управлението на Болсонаро федералната полиция е извършила над 80 разследвания по закона за националната сигурност и повече от 10 през първите 45 дни на 2021 г., според в. "Глобо". Преди встъпването в длъжност на консервативния лидер средногодишният им брой е бил 11. Изглежда случаите са насочени почти изцяло срещу критици на Болсонаро, казват правозащитни организации и активисти.

Един от случаите миналата година беше срещу социолог и бизнесмен, платили за два билборда, обиждащи Болсонаро, че той не струва и огризка от ябълка. Това разследване беше по разпореждане на министъра на правосъдието Андре Мендонса, който определи извършеното като престъпление срещу репутацията на президента. Разследването беше прекратено през октомври. В петък вечерта неуспелият кандидат за президентския пост Сиро Гомис каза, че федералната полиция го разследва за това, че в интервю по радиото през ноември нарекъл президента "крадец". Разпореждането за разследване е подписано от самия Болсонаро, заяви той в социалните мрежи.

Лула да Силва разкритикува Болсонаро за лошо справяне с епидемията и икономиката в Бразилия

"Този акт срещу мен не ме вълнува особено, но мисля, че е сериозно, че Болсонаро се опитва да сплашва опонентите и противниците си", каза Гомис, който е с леви възгледи.

В понеделник полицията прибегна до закона за националната сигурност, за да накара Фелипи Нето, популярен със своите клипове в ЮТюб, да даде показания, след като нарекъл Болсонаро "извършител на геноцид" в един от тях. Два дни по-късно федералната полиция прекрати случая в обстановка на обществено недоволство. Нето, който миналата година беше определен от сп. "Тайм" за един от 100-те най-влиятелни хора в света, беше атакуван и през ноември с твърдения, че покварявал непълнолетни. Тези обвинения също бяха свалени. "От началото знаех, че този опит за сплашване не цели да уплаши мен. Той трябваше да уплаши бразилския народ", каза той по телефона за АП.

"Имам средства да се защитя, но повечето учители, журналисти и представители на гражданското общество нямат", добави Нето, който тази седмица учреди фонд за правна защита, за да помага на всички онези, изправени пред подобни обвинения заради критики срещу Болсонаро, ако имат нужда от адвокат.

"Глобо" написа в редакционна статия в петък, че духът на закона за национална сигурност противоречи на подкрепяните от конституцията на Бразилия граждански свободи.

"Законът за национална сигурност трябва да бъде отменен и заменен от по-съвременен инструмент, който да може да хармонизира защитата на върховенството на закона и спазването на индивидуалните свободи", написа вестникът. "Сред тях е пълната и най-важна свобода на словото."

Мая Йорданова
184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Taraa19

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­и­ж­­­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­т­а­­­ ­т­­и­­­й­­­н­­ ­­п­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­­­W­.­­­B­­­G­­1­­­7­­.­C­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини